Volledig scherm
In het voormalige politiebureau aan het Raadhuisplein zijn regelmatig exposities, zoals eerder over de geschiedenis van de kermis in Waalwijk. © Marc Bolsius

De Erstelinghe vreest verhuizing: ‘Erg als dit in Waalwijk allemaal verloren gaat’

WAALWIJK - Na een opvallend snelle groei doemen er plots donkere wolken op voor heemkundekring De Erstelinghe. De vereniging moet haar ambities flink bijstellen als ze haar huidige onderkomen in het Huis van Waalwijk kwijt raakt. Voorzitter Ton de Groot roert de trom.

De toekomst van het Huis van Waalwijk houdt de gemoederen flink bezig. De gemeente zou de kelderverdieping (souterrain) van het monumentale complex mogelijk willen gaan verhuren aan het snel groeiende schoenenbedrijf Nubikk. Het plan is vooral ingrijpend voor de heemkundekring.

In de kelder heeft De Erstelinghe haar heemkamer. Ook gebruikt ze de ruimtes voor speciale exposities. 

,,Het is een bijzondere historische plek”, vertelt De Groot. ,,Het was vroeger het domein van de Waalwijkse gemeentepolitie. Onze vrijwilligers hebben het cellencomplex helemaal opgeknapt. Zo kregen bijvoorbeeld plafond en muren weer dezelfde kleuren als in 1932.”

Quote

Die ruimte moeten we delen met de andere gebruikers van het Huis van Waalwijk. Dat lijkt onmogelijk

Ton de Groot, Voorzitter De Erstelinghe

Als de kelderverdieping inderdaad in commerciële handen komt, moet de heemkundekring naar de hoofd -etage en eerste verdieping verkassen. ,,Die ruimte moeten we dan delen met de andere gebruikers van het Huis van Waalwijk”, aldus De Groot. ,,Dat lijkt onmogelijk.”

Volgens hem betekent dit in de praktijk dat de vereniging veel activiteiten zal moeten schrappen, zoals de vele exposities. ,,Je moet je dan net als vroeger weer beperken tot het uitgeven van historische publicaties en het houden van lezingen op andere plekken.” 

Erg wrang

Dat zou erg wrang zijn, vindt De Groot. ,,Drie jaar geleden zijn we hier naar toe verhuisd”, blikt hij terug. ,,En de groei is opmerkelijk: van 200 leden zijn we naar ruim 350 leden gegaan. En het is ook een populaire ontmoetingsplek geworden. Mensen delen ervaringen en praten over vroeger.”

,,We krijgen de laatste tijd ook opvallend veel bijzondere historische spullen en giften”, gaat hij verder. ,,Mensen willen dat die een mooie plek krijgen bij ons. Het zou erg zijn als je die spullen terug moet geven omdat er geen plek meer voor is.”

Quote

Het was ons al wel duidelijk dat er iets speelde. We zagen mensen van Nubikk de boel opmeten

Ton de Groot

De Groot staat niet alleen in zijn zorgen, zo blijkt. Inmiddels hebben bijna 1900 mensen de petitie ondertekend om het hele Huis van Waalwijk open te houden voor publiek. ..Het maakt echt veel los.”

De gemeente heeft benadrukt dat er zeker nog geen definitief besluit is genomen. ,,Maar het was ons al wel duidelijk dat er iets speelde”, aldus De Groot. ‘’We zagen mensen van Nubikk de boel opmeten.”

Het verbaast hem dat de gemeente deze discussie laat ontstaan. ,,De Sint Jan en dit Krophollercomplex zijn beeldbepalend voor Waalwijk. Er gebeurt precies wat de gemeente eerder voor ogen had: een levendige sociaal-culturele ontmoetingsplek. Waarom moet je zoiets op het spel zetten voor een commercieel schoenenbedrijf?”