Volledig scherm
Waterbuffels in de Noordwaard laten zien dat ze uitstekende zwemmers zijn. © FREE Nature

De kudde waterbuffels in de Noordwaard is in drie jaar verdubbeld

De waterbuffels van FREE Nature hebben het prima naar hun zin in de Noordwaard bij Werkendam. Sinds hun komst naar het nieuwe natuurgebied is de kudde in omvang verdubbeld, zo meldt de natuurbeheerorganisatie.

In het voorjaar van 2016 introduceerde FREE Nature vijftien waterbuffels in de Noordwaard. Samen met de Konikpaarden en de Schotse Hooglanders zorgen ze ervoor dat het groen niet al te welig gaat groeien. 

Omdat de Noordwaard relatief nat is, werd gekozen om de waterbuffels er heen te halen. Het gebied is immers aangelegd om het rivierwater meer ruimte te geven bij hoogwater. De waterbuffels laten zich dan ook door een beetje water niet tegenhouden en kunnen overal in het gebied komen. Kort na hun introductie wisten zeven waterbuffels - bijna de helft van de kudde - zelfs te ontsnappen. Ze vonden een plek waar ze zo het Steurgat wisten over te zwemmen en bij een boer in de tuin belandden.

Excursie

Deze en andere wetenswaardigheden delen de medewerkers van FREE Nature tijdens excursies in de Noordwaard. De eerste is vrijdag 26 juli om 16.00 uur. Ook woensdag 31 juli en 7 augustus (14.00 uur)  is er een zomerexcursie, evenals zaterdag 3 augustus (12.00 uur). Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Het vertrekpunt is de kruising Braspenning-Galeiweg en de rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!