Volledig scherm
Designer Marieke Sluijmer maakte voor de expositie lampen van leer. © TLC

Designveiling van leerproducten van Hollandse koeien: ‘De manshoge vaas ging voor 2.000 euro de deur uit’

WAALWIJK - De leren lamp en de leren stoel van Piet Hein Eek zijn nog te koop, maar wie interesse had in het fietszadel, de gedichtenbundel of de bal, ook allemaal van leer, heeft pech. De lederen artikelen die de afgelopen weken tentoon werden gesteld in de Rabobank in Waalwijk zijn bijna allemaal geveild. Ook de manshoge vaas, bekleed met vacht van een Schotse Hooglander, ging eruit. ,,Voor ruim 2.000 euro", vertelt initiatiefneemster Janine Caalders. ,,Een telefonisch bod.”

De expositie met veiling was een initiatief van de Coöperatie voor Transparantie in de Leersector (TLC) in Dongen. De coöperatie die in Dongen een kenniscentrum ontwikkelt in een oude looierij wil De Langstraat weer op de kaart wil zetten als centrum van leer en schoenen. De opbrengst van de veiling wordt gebruikt voor de aanschaf van een looivat.  

Lampen in museum

De lampen van leer die speciaal voor de veiling werden gemaakt gingen niet over de toonbank. ,,De vraagprijs begon bij 500 euro. Veel mensen vonden dat ze prachtig tot hun recht zouden komen in het nieuwe museum dat in Waalwijk komt, maar daar is het nog wat te vroeg voor.” Het nieuwe museum opent in 2021 de deuren. 

 1. A59 tot 23 uur dicht tussen Waalwijk en Hooipolder, vier gewonden bij twee ongelukken
  Update

  A59 tot 23 uur dicht tussen Waalwijk en Hooipolder, vier gewonden bij twee ongelukken

  WASPIK - De A59 tussen Waalwijk en knooppunt Hooipolder is vrijdagavond dicht na een ernstig ongeluk. Daarbij zijn in totaal vier gewonden gevallen. Een auto en een busje botsten tegen elkaar waarbij drie personen in de auto gewond raakten. In de tegenovergestelde richting gebeurde een ongeval in de kijkersfile waarbij nog een gewonde viel, volgens de politie. Naar verwachting is de snelweg tussen Waalwijk en Hooipolder vanavond rond 23 uur weer vrij, zo meldt de ANWB.
 2. Geen uitzondering voor gasloos bouwen in Elshout
  PREMIUM

  Geen uitzonde­ring voor gasloos bouwen in Elshout

  ELSHOUT - Drie toekomstige bewoners van nieuwbouwwijk De Gorsen in Elshout vangen bot met hun verzoek om hun woning tóch te mogen aansluiten op het gas. De gemeente Heusden honoreert niet hun verzoek om een uitzondering te maken op de Gaswet. Alleen als er ‘zwaarwegende redenen van algemeen belang’ zijn die het strikt noodzakelijk maken om huizen op gas aan te sluiten, kan de gemeente van de regels afwijken. En die redenen ziet Heusden niet.