Volledig scherm
Wendy van de Wiel zet haar handtekening onder haar mbo-diploma. © Baanbrekers

Diploma én baan voor werkzoekende jeugd

WAALWIJK - Hartstikke trots zijn ze, veertien jongeren uit De Langstraat met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben hun mbo2-diploma gehaald. 

Twee jaar lang hebben ze geleerd en gewerkt via een speciaal project dat is opgezet door de stichting Gezel, de gemeenten Waalwijk, Heusden, Loon op Zand, basisscholen en Baanbrekers. Het idee was dat deze leerlingen, die wel een steuntje in de rug konden gebruiken, na het halen van hun diploma aan de slag kunnen in het basisonderwijs, de kinderopvang of de zorg. Maar sommige van de leerlingen hebben de smaak van het leren zo te pakken, vertelt jobcoach Marion de Bont. ,,Dat ze verder gaan studeren." Andere leerlingen gaan wel meteen aan de slag. ,,Een van de jongeren gaat werken als zorg-assistent op een basisschool. Een groot aantal gaat aan de slag in de thuiszorg en twee jongeren hebben een opstapbaan gekregen bij kringloopwarenhuis Twiddus en de wasserij van Baanbrekers."

Quote

Iedereen kan aan de slag. Niemand is meer afhanke­lijk van een uitkering."

Marion de Bont

Marion de Bont is heel tevreden over het project. ,,De leerlingen hadden geen baangarantie, maar in de praktijk kan nu iedereen aan de slag. Niemand is meer afhankelijk van een uitkering."