foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © Dirk Waem

Eerste hulp bij thuisonderwijs:
videobellen met vrijwilligers

WAALWIJK - Gezinnen die vastlopen met het thuisonderwijs kunnen TOV bellen: Thuis Ondersteuning met Videobellen. Vrijwilligers van ContourdeTwern bieden hulp via WhatsApp of Skype. 

Kinderen helpen met rekenen en taal nu de scholen gesloten zijn. Het is niet voor alle ouders weggelegd, weten ze bij ContourdeTwern in Waalwijk. De welzijnsorganisatie begint deze week met TOV, Thuis Ondersteuning met Videobellen. Een kleine tien gezinnen hebben zich al aangemeld. 

Quote

Vanuit het onderwijs kregen we signalen dat het thuisonder­wijs nu voor sommige ouders lastig is.

Dulcie Koevoets, ContourdeTwern

ContourdeTwern bood al thuisondersteuning met vrijwilligers. Ouders konden bij de organisatie terecht voor lichte opvoedvragen en hulp bij de ontwikkeling. En daar komt nu dus hulp bij het maken van huiswerk bij. ,,Vanuit het onderwijs kregen we signalen dat thuisonderwijs voor sommige ouders lastig is", zegt een van de initiatiefnemers Dulcie Koevoets. ,,Vandaar dat we hebben gekeken hoe we ons aanbod kunnen aanvullen. We doen dat in samenwerking met Waalwijk Taalrijk, de bibliotheek, de GGD en de scholen en kinderopvang.”

Moeite met taal

Naar verluid zo'n dertien tot veertien procent van de Waalwijkers kan niet goed lezen of schrijven. En die ouders hebben het nu extra zwaar, zegt Koevoets. ,,Ze kunnen hun kinderen niet goed ondersteunen. Ik had net bijvoorbeeld een gezin aan de telefoon. Rekenen lukte wel, vertelden de ouders, maar de taalopdrachten niet. Ze begrepen niet alle woorden.”

ContourdeTwern heeft inmiddels zo'n tien vrijwilligers bereid gevonden de gezinnen te helpen. ,,Mensen die al vrijwilliger waren, maar bijvoorbeeld ook mensen die nu vanwege de coronacrisis zelf niet kunnen werken en willen helpen.” 

Twee keer per week

Het is de bedoeling dat elk gezin wordt gekoppeld aan een vaste vrijwilliger. ,,Twee keer per week is er dan contact, via WhatsApp of via Skype. Van te voren kunnen ouders bijvoorbeeld opdrachten of pagina's mailen om te laten zien waar ze vragen bij hebben.”

Deze week worden de eerste contacten gelegd tussen de vrijwilligers en de gezinnen. Koevoets verwacht de komende dagen en weken meer aanmeldingen te krijgen. ,,De scholen blijven voorlopig nog dicht, dus de behoefte aan ondersteuning zal toenemen.” Ook moet de naamsbekendheid van TOV nog groeien. ,,We zijn nog maar net begonnen. Mensen weten vaak nog niet van ons bestaan.” ContourdeTwern hoopt ook dat er zich nog meer vrijwilligers melden.

Waalwijk en Loon op Zand

ContourdeTwern heeft TOV vooralsnog opgezet in de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand.