Volledig scherm
. © Ad de Koning/ED

Eigenaar Winterdijk in Sprang-Capelle vreest onderlopen kelder, protesteert bij Raad van State

DEN HAAG/SPRANG-CAPELLE - Een Sprang-Capellenaar met eigendommen aan de Winterdijk en de Hogevaart protesteert bij de Raad van State tegen vernatting van het natuurgebied waar zijn gronden gedeeltelijk in en gedeeltelijk tegenaan liggen.

Hij vreest dat hij in de toekomst zijn kelders niet meer droog kan houden. Hij wil dat de Raad van State beslissingen van de provincie Noord-Brabant terugdraait. De besluiten van de provincie gaan over wijziging van het Natuurbeheerplan en van de Verordening Ruimte. Die maken de weg vrij voor vernatting van de Westelijke Langstraat.

De provincie zegt dat de man inderdaad schade gaat ondervinden van de vernatting. Maar hij voert een verkeerde procedure, zei een woordvoerster. De man moet wachten, zo vindt althans de provincie, op het projectplan waarin het nieuwe grondwaterpeil komt te staan. Dan kan hij een eventuele planschadeclaim indienen.

De rechtbank Oost-Brabant heeft bijna een jaar geleden de provincie echter op de vingers getikt. De rechtbank oordeelde dat de eigenaar belang heeft bij een droge kelder en dat de provincie dat in de aangevochten besluiten had moeten meewegen. Zowel de provincie als de eigenaar zijn bij de Raad van State in hoger beroep gegaan tegen de beslissing van de rechtbank. Uitspraak over ongeveer zes weken.