Einde nabij voor 104 moeraseiken in Kaatsheuvel. Dit komt ervoor in de plaats

SLIDEKAATSHEUVEL - Nu de bladeren zijn gevallen, gaan de 104 moeraseiken in de Hei-akker in Kaatsheuvel hun laatste maanden in. De bomen vernielen het riool en moeten wijken. Volgens een woordvoerder van de gemeente zullen ze voor het einde van de winter worden gekapt. De bedoeling is in ieder geval voor het begin van het nieuwe broedseizoen. 

Voor de 104 moeraseiken komen ongeveer 75 bomen terug. ,,Het worden er iets minder zodat de bomen straks voldoende groeiruimte hebben, zowel boven als onder de grond.” De huidige bomen staan te krap. De wortels van de moeraseiken hebben op veel plekken in de straat de stoep omhoog gedrukt. ,,Om het verlies van bomen te compenseren gaan we onder de nieuwe bomen nog extra beplanting plaatsen", aldus de woordvoerder.

Quote

Het worden iets minder bomen zodat ze straks voldoende groeiruim­te hebben.

woordvoerder gemeente Loon op Zand

Geen moeraseiken meer

De nieuwe bomen zullen geen moeraseiken zijn. De gemeente heeft gekozen voor een variatie aan bomen. ,,Het merendeel suikeresdoorn, maar ook Lijsterbes, Hertengewei, Sering en Noorse Esdoorn.” 

De straat die ook een nieuwe riolering krijgt, wordt meteen heringericht. Bij basisschool De Touwladder komt een duidelijke schoolzone en er komen rode fietsstroken op de weg. 

Volledig scherm
De huidige situatie in de Hei-akker © Sylvia van de Ven