Flinke tegenvaller: vertraging GOL-plannen kost 4,6 miljoen euro
DE LANGSTRAAT - Uitvoering van de werkzaamheden voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) gaat 4,6 miljoen euro meer kosten. Die nieuwe financiële tegenvaller is te wijten aan de vertraging die de plannen hebben opgelopen, waardoor de aannemer niet kan starten. Het geld komt bovenop de 118 miljoen die het project al kost.
Aannemerscombinatie Mourik-Besix kan niet aan de miljoenenklus beginnen omdat de Raad van State de behandeling van bezwaren tegen de plannen een aantal keren heeft uitgesteld. Een paar weken geleden meldden de provincie en de gemeenten Waalwijk, Heusden en 's-Hertogenbosch al dat de vertraging financiële gevolgen zou hebben. Nu is de hoogte bekend.
Kennis behouden
Na overleg met Mourik-Besix is besloten dat de aannemer 3,6 miljoen krijgt voor de opgelopen vertraging. Met dat geld kan een ‘afgeslankte uitvoeringsorganisatie’ overeind worden gehouden. Daarmee blijft kennis behouden, aldus de gemeenten, en kunnen ook verdere voorbereidingen worden getroffen. De resterende miljoen is bedoeld als prijscompensatie.
De 4,6 miljoen leveren gelijk een extra probleem op: in de pot met geld om risico's af te dekken zit niet genoeg om deze tegenvaller op te vangen. De komende maanden moet duidelijk worden hoe groot de risico's precies zijn. Als het nodig is, wordt de gemeenteraden gevraagd met extra geld over de brug te komen, zo laat in elk geval het Waalwijkse college aan de raad weten.
Raad van State
De Raad van State buigt zich 20 en 21 januari over de GOL-plannen en de bezwaren die zijn ingediend. Provincie en de gemeente gaan uit van een goede afloop en verwachten dat de aannemer over een klein jaar kan beginnen.
Of die hoop en verwachting uitkomen, hangt echter helemaal af van de uitspraak van de Raad van State. Met name de GOL-plannen in de Baardwijkse Overlaat (tussen Waalwijk en Drunen) en ten oosten van Vlijmen (aanleg randweg) hebben bezwaren opgeleverd. Ook de stikstofproblematiek kan de GOL-plannen nog parten spelen.
A59
De GOL-plannen moeten onder meer de doorstroming op de A59 bevorderen, sluipverkeer uit de dorpen halen door randwegen aan te leggen, natuurgebieden verbinden, fietsvoorzieningen verbeteren en toerisme en recreatie stimuleren. Extra waterberging moet ervoor zorgen dat Den Bosch droge voeten houdt.
Eerder bleken de kosten voor de GOL ook al op te lopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Federatie: stop met contract voor Langstraatspoorbrug
DRUNEN/WAALWIJK - Het afgraven van een deel van de oude spoordijk in de Baardwijkse Overlaat is Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen nog steeds een doorn in het oog. Omdat de Raad van State zich nog moet uitspreken, wil ze dat Heusden en Waalwijk geen onderhoudscontract afsluit voor een nieuwe brug die er zou moeten komen. -
PREMIUM
Spandoek tegen plan Baardwijkse Overlaat aan stukken gesneden
DRUNEN - Het protestspandoek tegen de plannen in de Baardwijkse Overlaat is compleet vernield. Vandalen hebben in de nacht van zondag op maandag hun slag geslagen, zo meldt Anton van Tuijl, van de Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. -
‘Uitvoering GOL kan over jaar starten’. Maar eerst even langs de Raad van State
DE LANGSTRAAT - De ‘echte’ werkzaamheden voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) kunnen over een klein jaar kunnen beginnen. Althans, dat verwachten de betrokken gemeenten, het waterschap en de provincie. Maart 2023 zou de klus dan geklaard kunnen zijn. Maar eerst buigt de Raad van State buigt zich in januari over de bezwaren. -
PREMIUM
Weer praten over de GOL? Dat was toch allang beslist?
DRUNEN/DEN BOSCH - Het plan van de provincie om de stikstofproblemen rond Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) op te lossen, rammelt en is wettelijk niet eens toegestaan. Dat stelt Van Gol naar Beter. De stichting grijpt de discussie aan om het eigen plan voor de Baardwijkse Overlaat opnieuw onder de aandacht te brengen. Maar de discussie was toch al lang afgerond, besluiten waren toch al genomen? -
Bomen kappen langs Halve Zolenlijn? ‘Onnodig en onlogisch’
DRUNEN/WAALWIJK - De natuur- en milieuvereniging Heusden verzet zich tegen de kap van een aantal bomen en struiken in de Baardwijkse Overlaat. Volgens de vereniging is het helemaal niet nodig en onlogisch om het groen direct langs het Halve Zolen-fietspad groen weg te halen.
-
PREMIUM
Toekomstplan Langstraat: verzet tegen miljoenenplan kan nu naar de rechter
DE LANGSTRAAT - Met de klap die de provincie onlangs gaf op het miljoenenproject Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, is de strijd nog niet gestreden. Bezwaarmakers zijn nu aan zet. -
-
-
PREMIUM
Ook GOL ‘dupe’ van aanpak corona; Raad van State stelt zitting uit
DEN HAAG/DE LANGSTRAAT - De nieuwe maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus hebben ook gevolgen voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Zo wordt de eerste (regie)zitting van de Raad van State over de bezwaren die zijn ingediend, nagenoeg zeker uitgesteld. -
Bijna 1.100 handtekeningen tegen afgraven deel spoordijk
DRUNEN/WAALWIJK - De digitale petitie tegen het afgraven van een deel van de fietsspoordijk in de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Waalwijk is al bijna 1.100 keer ondertekend. Het initiatief is van de Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen (FBL). Die keert zich niet alleen tegen het afgraven van 332 meter van de spoordijk maar ook tegen de aanleg van een extra spoorbrug.