Volledig scherm
Het trekpontje bij Fort Giessen waarmee je oversteekt naar het educatiepark. © Marry Bouman

Fort Giessen vertelt je over de Eerste Wereldoorlog

GIESSEN - Elke laatste zaterdag van de maand is het gerestaureerde Fort Giessen geopend voor het publiek. Een must voor iedereen die meer wil weten over het leven in het Land van Heusden en Altena tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Kees van Maastrigt, voorzitter van de archeologische vereniging, is vandaag de eerste historicus die je op Fort Giessen tegenkomt en bijpraat. Hij is zo verknocht aan de eerste wereldoorlog dat hij er zelfs boeken over schreef.

10.000 soldaten

,,Er is weinig bekend wat er zich tijdens de WO I in onze streek afspeelde. Nederland was neutraal, maar langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie waren hier wel 10.000  soldaten gelegerd'', vertelt de Nieuwendijker. In een expositieruimte wijst hij op een schriftje in een vitrine. ,,Dat is van soldaat Jacob Haarsma uit Leeuwarden. Die hield een dagboek bij. We hebben daar veel feiten uit kunnen halen.'' Behalve foto's en allerlei attributen worden in de expositieruimten ook vier films vertoond waaruit een beeld gevormd kan worden hoe het er het in het Land van Heusden en Altena tussen 1914 en 1918 aan toeging.

Buiten bij een bijzonder object staan de vrijwilligers John Kollen en Hans van Tilborg. ,,Dit is het enige nog officiële fortkanon van ons land. Een langeafstandskanon dat tot wel acht kilometer kon vuren'', vertelt een trotse Kollen voordat hij zijn rondleiding van een uur begint.

Educatiepark

Aan de rand van het fort brengt een trekpontje je naar het educatiepark. Op een smalspoor staat een lorrie met erop een betonnen element. ,,Uit zulke elementen werden groepsschuilplaatsen gemaakt. Op elk element staat een unieke datum.''

,,Nooit geweten dat die oorlog zoveel impact had op onze streek'', vat bezoekster Mariska Heijmans uit Hank haar bezoek aan het Fort samen. ,,Van het hele gebeuren wist ik niets.'' Op de zaterdagen 31 augustus en 28 september is Fort Giessen opnieuw geopend. ,,Als het mooi weer is knopen we er de laatste zaterdag van oktober nog aan vast'', laat Van Maastrigt weten.