Een boa schrijft een boete uit.
Volledig scherm
Een boa schrijft een boete uit. © ANP

Geen enkel pardon meer, gelijk een boete; gemeenten hebben genoeg van hardleerse inwoners

DE LANGSTRAAT - Er kan voor de inwoners van Waalwijk en Loon op Zand geen enkel misverstand meer over bestaan: Wie nu nog de corona-regels overtreedt, wordt gelijk op de bon geslingerd. De tijd van waarschuwen is voorbij. Heusden staat er volgens een woordvoerder ‘iets minder strak in'.

Politie en boa's kennen sinds vanavond geen enkel pardon meer met mensen die zich niet houden aan bijvoorbeeld de voorgeschreven afstand tot elkaar van 1,5 meter. Wie die regels overtreedt krijgt direct een boete, laten Waalwijk, Loon op Zand en Dongen weten. 

Dat mocht overigens al langere tijd, maar tot nu toe werd meestal eerst gewaarschuwd.

Quote

Na dagen van waarschu­wen en een enkele boete draaien we dit per direct om. We waarschu­wen niet meer, we leggen direct een boete op

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk

Volgens de gemeenten is iedereen inmiddels wel op de hoogte van de veiligheidsregels rond corona. Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk: ,,Het overgrote deel van de mensen hier gedraagt zich ook uitstekend. Maar er zijn inwoners die zich niet aan de maatregelen houden. Na dagen van waarschuwen en een enkele boete draaien we dit per direct om. We waarschuwen niet meer, we leggen direct een boete op.”

De burgemeesters hopen dat nu ‘zelfs de meest hardleerse inwoners zich aan de maatregelen gaan houden, om elkaar veilig en gezond te houden.”

390 euro

Het gaat bij de boetes om bedragen die volgens de gemeenten ‘niet mals zijn'. Jongeren onder de achttien kunnen rekenen op 95 euro boete. Wie ouder is, kan 390 euro neertellen. Op Waalwijks grondgebied zijn tot nu toe drie mensen beboet. En begin deze maand kregen zes inwoners van Sprang-Capelle een ‘coronaboete’ in Kaatsheuvel.

Heusden ‘iets minder strak’

Heusden valt onder een andere Veiligheidsregio en onder een ander politiekorps. Volgens de Heusdense woordvoerder staat Brabant-Noord er wat betreft het direct uitdelen van boetes ‘iets minder strak in’ dan Midden- en West-Brabant. 

,,Kijk, als mensen duidelijk schijt hebben aan de regels, dan worden ze uiteraard beboet. Wie herhaaldelijk niet luistert of moedwillig de regels overtreedt, krijgt een boete."

Quote

Wie schijt aan de regels wordt beboet. We gaan niet met een lineaal door de dorpen lopen

Woordvoerder, gemeente Heusden

,,Maar we gaan niet met een lineaal door de dorpen lopen. Ons doel is dat de regels worden nageleefd, niet het uitdelen van boetes. Handhavers zullen altijd de situatie beoordelen, soms staan mensen in alle onschuld even te dicht bij elkaar. Dan worden ze daar vrijwel zeker eerst op aangesproken. Alleen de handhaver ter plaatse kan de situatie beoordelen.”