Volledig scherm
Hondentoilet © Gepp

Geen Heusdense hondenpoep in riool; te duur en slechte ervaringen elders

VLIJMEN - Heusden gaat geen Gepp-hondentoiletten plaatsen, waarmee hondenpoep via het riool wordt ingezameld. Plaatsing is niet alleen een stuk duurder dan de gebruikelijke hondenpoepcontainers, maar volgens de gemeente Heusden zijn de ervaringen in andere gemeenten niet positief.

Dat laten burgemeester en wethouders van Heusden weten aan Aart Jan Gorter van D66. Volgens Gorter zou deze manier van verwerken wel eens duurzamer kunnen zijn dan de verwerking nu, via verbranding. Vandaar dat hij had gevraagd of het wellicht ook iets voor Heusden zou kunnen zijn.

Elders geen succes

Dat blijkt dus niet het geval. Zo is Leeuwarden na zeven jaar gestopt met het plaatsen van de toiletten. Een van de problemen is dat de hondentoiletten alleen werken als de hondenuitlaters de poep in een biologisch oplosbaar zakje in het toilet gooien. 

,,In de praktijk gebruiken mensen echter vaak goedkopere plastic zakjes. daardoor raken de toiletten steeds vaker verstopt.” Ook blijkt er ander afval in de hondenpoeptoiletten gegooid te worden. Dat betekent weer dat de filters schoongemaakt moeten worden met een speciale kolkenreiniger", aldus het college.

Nog een argument tegen het voorstel van D66 is dat de toiletten met de bijbehorende kabels ruimte in de grond in beslag nemen, met alle bijbehorende kosten.