Volledig scherm
© Shutterstock

Geen misstanden bij controles groente- en fruittelers

WAALWIJK Politie, vreemdelingenpolitie, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Waalwijk hebben dinsdag controles uitgevoerd bij een aantal groente- en fruittelers in de gemeente Waalwijk. Daarbij is speciaal gelet op mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Er zijn volgens de gemeente geen misstanden aangetroffen. Bij welke bedrijven is gecontroleerd wordt niet bekendgemaakt.

Bij groente- en fruittelers zijn momenteel veel arbeiders tijdelijk aan het werk. Zij zijn volgens de gemeente kwetsbaar voor uitbuiting. Als voorbeelden noemt Waalwijk het overtreden van de wettelijke arbeids- en rusttijden of uitbetaling onder het minimumloon. Ook gebeurt het dat de telers illegaal mensen aan het werk hebben.

Samenwerken

,,Juist door nauw samen te werken, informatie met elkaar te delen en verschillende bevoegdheden te gebruiken kunnen we arbeidsuitbuiting in de gemeente beter tegengaan", stelt een woordvoerder van de gemeente Waalwijk.

De controles die nu zijn uitgevoerd zijn onderdeel van een bredere aanpak van de georganiseerde  criminaliteit in Brabant en Zeeland, om zo te voorkomen dat onder- en bovenwereld vermengen.