Volledig scherm
Winnares Lorena Wiebes (midden) van het Wielerfestival in Wijk en Aalburg © marry bouman

Gezellig Marianne Vos Wielerfestival, maar wat brengt de toekomst?

Het is gezellig deze zaterdag rondom de twaalfde editie van het Marianne Vos Wielerfestival (MVW). Toch hangt er een donker wolkje boven Wijk en Aalburg. De vraag: blijft het festijn in de huidige vorm ? In 2019 bestaat Aalburg niet meer en onder die gemeentevlag werd er bestaansrecht opgebouwd. Ook is de vraag of de hoofdwedstrijd wel een UCI-wedstrijd moet blijven.

Volledig scherm
Marianne Vos Wielerfestival Wijk en Aalburg © Marry Bouman
Volledig scherm
Marianne Vos Wielerfestival Aalburg © Marry Bouman

Wijk en Aalburg

Burgervader Fons Naterop denkt dat de organisatie er verstandig aan doet grondig te evalueren. ,,Het kost te veel om te blijven voldoen aan de strenge UCI-regelgeving. Ik begrijp dat er een internationaal jurylid moet komen. Die komt dan bijvoorbeeld uit Zwitserland en dan ben je al snel 5000 euro kwijt." En dan is er natuurlijk ook nog de wielercultuur die feitelijk in Aalburg ontbreekt. ,,Hoeveel mensen uit Aalburg zijn hier vanmiddag?"

Stichtingsvoorzitter Esther Vroegh worstelt ook met die vragen. ,,We gaan ons bezinnen op de toekomst. Wat ons ook zorgen baart, is dat er telkens minder eliteploegen aan de start staan. Het wordt steeds meer een topcompetitiewedstrijd en dat is niet onze insteek. Inderdaad moeten we steeds meer voldoen aan kostbare regelgeving. Een fors kostenplaatje. En het vergt veel vrijwilligers. Het wordt een uitdaging hoe we het gaan invullen. Dat het MVW deze keer de laatste is, is een paar stappen te ver hoor."

Marianne Vos - deze middag vanwege een sleutelbeenbreuk niet in het peloton - is het duidelijk dat er iets gaat veranderen. ,,Maar de opzet van het evenement blijft toch wel intact. Misschien dat we de andere dorpen van Altena er meer bij moeten bij gaan betrekken."

Het onderdeel toertocht baart de organisatie geen zorgen. ,,Dat staat als een huis", benadrukt coördinator Nico van Bergeijk. Ruim 200 deelnemers, en ook weer meer deelnemers met een beperking ,,We hebben de 25 km tocht geschrapt omdat iedereen een langere afstand wil rijden." Voor Miranda Vos, deelneemster aan de toertocht, moet het hele MVW vanuit Wijk en Aalburg georganiseerd blijven. ,,Het draaiboek ligt hier en het is iets van ons dorp", klinkt het stellig.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement