Volledig scherm
De openbare ruimte in Bloemenoord krijgt na de nieuwbouw een parkachtig karakter. © Beeld werkt

Grasvlaktes Waalwijkse wijk Bloemenoord straks een glooiend park

WAALWIJK - De grote volwassen bomen blijven zoveel mogelijk staan, maar voor de rest gaat de openbare ruimte rondom de Bloemenoordflats in Waalwijk flink op de schop. Nu bestaat het groen rondom de zes gebouwen nog vooral uit grote vlaktes gras. Straks als de flats zijn gesloopt en er nieuwbouwappartementen voor terug zijn gekomen, wordt de openbare meer als park ingericht, zo is het plan. 

Het ontwerp laat glooiingen in het landschap zien met wandelpaden die onder meer aansluiten op de woonwijk Akkerlanen die naast het Lido wordt gebouwd. Bestaande, verouderde speeltoestellen zullen worden vervangen door nieuwe. Ook komt er een basketbal- en voetbalveld in het park.  

De voorbereidingen voor de sloop van de Bloemenoordflats zelf is inmiddels in volle gang. Veel bewoners hebben inmiddels een andere woonplek gevonden. 

Het woningbouwproject is een forse operatie. In totaal gaan zes oude flats in de wijk tegen de vlakte. Ze voldoen niet meer aan de eisen. Het is de bedoeling dat er na de sloop van de 240 woningen ongeveer eenzelfde aantal wordt teruggebouwd. 

Volgend jaar

Het streven is om begin volgend jaar te starten met de sloop van de drie flats aan het Distelplein en de Valeriaanstraat. Daarna bouwt BAM Wonen er nieuwbouwappartementen voor terug. Later volgen de drie flats aan de Esdoornstraat en het Larixplein. De verwachting is dat het gehele project zo’n vijf jaar in beslag gaat nemen.

Het project is een ingrijpende klus voor de bewoners van de Bloemenoordflats, die tijdelijk of definitief elders gaan wonen.Van de kleine zestig huishoudens die al een ander huis hebben gevonden, keert een deel straks terug in de nieuwbouw. Een aantal kocht een woning, anderen gaan weer bij Casade huren. Door de vele verhuizingen hebben de liften in het complex regelmatig last van storingen. Ze zijn sneller defect door de extra belasting.