Grote brand verwoest deel pand van Asya Bakkerij in Waalwijk: ‘Ik had net mijn kapsalon extra kip betaald’

update + videoWAALWIJK - ‘Sluit ramen en deuren en schakel ventilatiesystemen uit’. Dat klemmend advies richt de Veiligheidsregio in de vroege maandagavond tot Waalwijk. In de woningen boven de broodjeszaak van Asya Bakkerij woedt een ‘zeer grote brand’ met flinke rookontwikkeling.

Het zal goed aflopen. De brandweer, met groot materieel uitgerukt, weet te voorkomen dat het vuur van het hoekpand aan de Sint Antoniusstraat overslaat naar de buren aan de Eerste Zeine. Maar de 87-jarige buurman is wel met de ambulance naar het TweeSteden Ziekenhuis afgevoerd.

‘Zelf bij de brandweer geweest’

,,Hij heeft rook binnen gekregen, maar is ook enorm geschrokken”, vertelt zijn dochter als de laatste rookpluimpjes aan de dakrand ontsnappen. ,,Eerst dacht hij nog dat er in de buurt gebarbecued werd, maar het was dus ernst. Hij is zelf bij de brandweer geweest en weet dus hoe snel het kan gaan. Mijn vader en moeder wonen nog altijd in het huis dat ze al voor hun huwelijk kochten. Dat wil je op je oude dag niet verliezen.”

Zuur zijn de druiven ook voor de bedrijfsleider van Asya Bakkerij, dat vooral waterschade door het blussen heeft opgelopen. ,,Ik zag rook de winkel binnen komen en ging meteen naar boven.” Daar zag hij hoe huurders van de bovenwoningen, arbeidsmigranten, zich voor de vlammen uit de voeten maakten. Wat er onder het driehoekig dak mis is gegaan, kan ook de brandweer nog niet zeggen. De enige relatie tussen Asya en de bewoners is dat ze dezelfde huurbaas hebben. 

Quote

Ik had net mijn kapsalon extra kip betaald, toen we allemaal naar buiten moesten

Vaste klant Asya Bakkerij

Een vaste klant van Asya Bakkerij leeft op de hoek van de straat met het personeel mee. ,,Ik kom er graag. Had net mijn kapsalon extra kip betaald, toen we allemaal naar buiten moesten. Ze hebben me meteen m’n geld teruggeven. Prima zaak.” 

Volledig scherm
Klus geklaard, brandweer is brand boven Asya Bakkerij in Waalwijk meester © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
Zeer grote brand in Waalwijk © Erik Haverhals
Volledig scherm
Brand bij Asya Bakkerij Waalwijk © Erik Haverhals
Volledig scherm
Zeer grote brand in Waalwijk © Erik Haverhals
Volledig scherm
Brand bij Asya Bakkerij Waalwijk © Erik Haverhals
Volledig scherm
Brand bij Bakkerij in Waalwijk © Erik Haverhals