Grote brand verwoest loods Jonker Fris in Heusden, sein brand meester

HEUSDEN – Op het industrieterrein van de Nieuwe Maasdijk in Heusden was zondagavond een grote brand uitgebroken. Het vuur heeft een groot deel van een leegstaande fabriek van Jonker Fris verwoest. Jonker Fris was een groenteconservenfabrikant die in 2008 haar deuren sloot. 

De fabriek staat op het industrieterrein aan de Nieuwe Maasdijk. De vlammen sloegen al meteen uit het dak. Grote rookwolken trokken richting het noorden naar Gelderland. De gemeente Heusden waarschuwde omwonenden uit de rook te blijven, al was er voor de directe omgeving geen reden tot zorg.

Brand meester

De brandweer was met zes bluswagens ter plekke om het vuur te bestrijden. Het duurde ongeveer drie uur voordat de situatie onder controle was. Iets na tien uur werd het sein brand meester gegeven. 

De directe omgeving werd afgezet zodat de brandweerlieden ongestoord hun werk konden doen. Uit voorzorg stond er ook een ambulance klaar, maar die hoefde niet ingezet te worden.

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Grote brand bij Jonkers Fris in Heusden © FPMB ERIK HAVERHALS

Hoe zat het met Jonker Fris?

De fabriekshallen van Jonker Fris, een van de bekendste bedrijven die Heusden heeft gekend, staan al sinds 2008 leeg. De groenteconservenfabrikant haalde net niet het 100-jarig jubileum. 

Bij Jonker Fris in Heusden werden jaarlijks 100 miljoen stuks conserven geproduceerd. Het leeuwendeel blik. Van de 120 mensen die bij Jonker Fris in Heusden werkten, gingen er na de sluiting tachtig over naar Hak in Giessen.

De merknaam Jonker Fris wordt nog wel als fruitmerk voor vlaaivullingen gebruikt.

Volledig scherm
Grote brand in Heusden © Anja van Beek
Volledig scherm
Het bedrijfscomplex ‘Jonker Fris’ aan de rand van de vesting Heusden, gezien vanaf Wijk en Aalburg. © FRANK TROMMELEN
Volledig scherm
Hulpdiensten ter plekke bij brand Heusden © Bert-Jan Kers/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement