Volledig scherm
Tonny Holtgrefe heeft zijn expositie in het Kunstencentrum Waalwijk helemaal ingericht. © Beeld Werkt

'Grotestraat Waalwijk is een bouwkundige schatkamer'

WAALWIJK - Tonny Holtgrefe (83) uit Waalwijk is altijd al geïnteresseerd geweest in architectuur en bouwkunst. En dus fotografeerde hij bijzondere panden in slechts één Waalwijkse straat; de Grotestraat. Deze vrijdag start een expositie van zijn werk in het Kunstencentrum.

Waar amateurfotograaf Tonny Holtgrefe uit Waalwijk zijn fascinatie voor de bouwkunst vandaan haalt? Da's simpel. ,,Ik heb altijd in de ijzerhandel gezeten. dan ben je een toeleverancier van de bouw. Van de ankers in het begin tot en met het hang- en sluitwerk. Ik maakte altijd al foto's van 'mijn' gebouwen." Nu zijn werkzame leven er allang opzit, leeft hij onder meer voor de fotografie. Zijn oude stiel en zijn hobby hebben samen tot een aparte expositie geleid; vrijdag opent restauratiearchitecte Marina Moons in het Kunstencentrum aan de Irenestaat een tentoonstelling met zijn werk. Alleen maar statige panden aan de Grotestraat in Waalwijk.

Het zijn niet alleen foto's van statige panden, Holtgrefe zoomt ook in op details. Maar waarom moeten we met z'n allen naar foto's van mooie huizen komen kijken? Is dat niet alleen maar leuk voor architecten en bouwkundigen? ,,Die panden vragen er gewoon om om gefotografeerd te worden. Ik heb zelf ook heel veel aspecten ontdekt die ik nog niet wist. Die wil ik delen met anderen."

Er zit in het werk van Holtgrefe ook een puntje van maatschappijkritiek. Op diverse foto's is de begane grond een dertien-in-een-dozijn winkelpui. Alleen op de bovenverdieping is er eerbied voor de bouwkundige kwaliteiten. ,,Dat dit mag, daar begrijp ik niks van. Zo krijg je een pand met twee gezichten, en niemand kijkt meer naar boven. Ik zou willen dat ze wat zorgvuldiger omgingen met monumenten. Iedereen praat altijd over centrummanagement hier, en centrumbeheer daar. Maar dit mag dan. Ach, het is allemaal commercie."

De opening is vrijdag om 19.30 uur. Je kunt er op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur terecht.