Volledig scherm
LEEUWARDEN - Maarten van der Weijden wordt begroet door zijn vrouw Daisy en dochter na de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. © ANP

Held van Waspik stilletjes thuisgekomen: ‘Lief dat onze dorpsgenoten zo meeleven’

WASPIK – Aanbellen is lastig. Het trappetje van Maarten van der Weijden (38) en zijn gezin staat vol met bossen bloemen. En dit is zeker niet het enige dat de zwemheld heeft ontvangen na het behalen van zijn elfstedenzwemtocht. ‘In Waspik heerst echt zo’n fijn gemeenschapsgevoel’

Gisteravond laat in de avond zijn Maarten, Daisy en hun twee dochters Phileine (4) en Robien (2) thuisgekomen. Echt bijgekomen zijn ze nog niet. ,,Er komt zoveel op ons af. De hectiek is nog niet helemaal gezonken”, aldus Daisy. Gistermiddag werd duidelijk dat Van der Weijden laat of zelfs helemaal niet meer thuis zou komen die avond. Dit tot teleurstelling van enkele buurtbewoners die een erehaag wilden organiseren.

Quote

Kinderen op school vroegen naar het zwemmen van papa en toen heb ik dingen gezegd

Phileine van der Weijden (4)

Daisy: ,,We waren helemaal afgedraaid en wisten niet of we nóg een nacht weg zouden blijven. Op het laatste moment besloten we naar huis te rijden en eerst maar eens een goede nachtrust te pakken.” Het dagelijks leven heeft het gezin weer opgepakt. ,,We hebben nog wel even vakantie, maar de oudste is vanochtend gewoon naar school gegaan.”

Geluksstenen 

Daar had de vierjarige de nodige bekijks. Met het elfstedenkruisje om haar nek heeft ze verteld over haar vaders zwemtocht. ,,Kinderen vroegen naar het zwemmen van papa en toen heb ik dingen gezegd.” Trots laat ze haar zelfgemaakte geluksstenen zien.

,,Deze heb ik voor papa gemaakt en die slinger ook.” Achter haar hangt een slinger van haar klasgenootjes met succeswensen. Daaronder stapels met tekeningen en knutselwerkjes. Zelfs een roze paardenrozet ligt op de keukentafel.

Maarten: ,,Lief dat iedereen zo meeleeft. De slinger kreeg ik al voor de tocht, maar veel knutselwerken zijn opgehaald langs de kant van de zwemroute.”

Dorpsgenoten 

En nog altijd stromen bedankjes binnen. Volgens Van der Weijden was dit vorig jaar ook het geval. ,,Zelfgebakken cakejes, taarten en kratten met appels. Veel dorpsgenoten brachten lieve cadeaus. Dat is het leuke aan Waspik. We wonen hier nu zo’n drie jaar, maar je hoort erbij. Hier heerst echt zo’n gemeenschapsgevoel.”

Dat zijn buurtgenoten het dorp hebben versierd en zelfs zijn tuin hebben opgeknapt vinden Maarten en Daisy heel bijzonder. Maarten: ,,Wat mooi dat mensen zo met ons meeleven.”

Maarten wordt vrijdagavond om 18.00 uur gehuldigd in Waspik. Het definitieve programma is nog niet bekend gemaakt..