Volledig scherm
Het terrein op de hoek Plein- Akkerstraat in Vlijmen toen het nog gesaneerd moest worden. Het terrein ligt nog steeds braak. © Dik de Joode/BD

Het blijft maar leeg, op de hoek van het Plein in Vlijmen

VLIJMEN - Veel Vlijmenaren willen het zo langzamerhand wel eens weten: wanneer start de bouw van de appartementen met ‘winkelruimten’ op de hoek Plein-Akkerstraat. Het antwoord is op dit moment dat niemand dat weet. Ook de gemeente Heusden niet. En afdwingen is lastig. De grond in het centrum van Vlijmen kan dus best nog eens een tijdje braak blijven liggen.

Bijna vier jaar geleden sloten Heusden en C.J.E. van der Ven uit Helvoirt een deal. Heusden verkocht de panden aan de Akkerstraat 6-8 en kocht een perceel aan de Akkerstraat 10. Heusden kon daardoor een weg aanleggen naar de nieuwe parkeerplaats achter de Hema en naast Bakker Bart.

Onvoorziene omstandigheden

Onderdeel van de deal was ook dat Heusden het perceel aan de (voormalige) Akkerstraat 4 zou overdragen aan Van de Ven, die dan op de hoek Akkerstraat-Plein een aantal appartementen en commerciële ruimten kon bouwen.

Van enige activiteit is echter nog geen sprake. De verpauperde panden zijn gesloopt, begin 2017 werd nog asbest geruimd, maar daarmee houdt het op. Grootste probleem blijkt nu te zijn dat  Akkerstraat 4 nog niet door Heusden aan de koper is ‘geleverd’.  Volgens Heusden vanwege onvoorziene omstandigheden bij de koper, antwoorden B&W op vragen van politieke partij Heusden Transparant. 

Geen keiharde garanties

Heusden verwacht dat nog dit jaar of anders eerste kwartaal 2020 de grond alsnog wordt overgedragen. Maar zekerheid is er niet. 

En zolang de grond niet officieel is overgedragen, kan de bouw niet starten; ook al is de vergunning inmiddels afgegeven. In de bouwvergunning staat dat een half jaar na het afgeven, de bouw moet starten.  Waarbij het alleen graven van een gat niet genoeg is. ,,Er moet zichtbare vooruitgang worden geboekt”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

Maar die bepaling is geen keiharde garantie dat de bouw ook daadwerkelijk binnen die termijn start. ,,Het is in de praktijk lastig realisatie van een project af te dwingen”, aldus B&W. ,,De gemeente kán de vergunning intrekken, waartegen dan weer bezwaar mogelijk is”, vult de woordvoerder aan. Waarbij het de vraag is wat de gemeente ermee opschiet om de vergunning in te trekken.