Stefan van Samen Top zit door het Corona virus noodgedwongen thuis. Om de tijd door te komen, is hij aan de slag met de opdrachten uit de online Samen Top quiz.
Volledig scherm
Stefan van Samen Top zit door het Corona virus noodgedwongen thuis. Om de tijd door te komen, is hij aan de slag met de opdrachten uit de online Samen Top quiz. © Marcel Donks

Het is erop of eronder voor Samen Top in Waspik

WASPIK - Samen Top vecht voor haar voortbestaan. Het netwerk van dagbesteding voor mensen met een beperking groeide in rap tempo tot ver buiten de dorpsgrenzen van Waspik. Binnen één 'coronaweek' is alles anders.

,,Ik kan het nog niet goed bevatten", begint initiatiefnemer Judit Baijens haar verhaal. ,,Vorige week woensdag waren onze Toppers nog gewoon aan het werk op verschillende locaties. Nu zitten alle onze cliënten noodgedwongen op de woonvoorzieningen of thuis. Het is een kwetsbare doelgroep. Om ze toch ontspanning te bieden, hebben we online iedere dag een Samen Top quiz. Ze kunnen tekeningen maken of liedjes playbacken. We proberen creatief te zijn met het aanbieden van besteding op afstand, want we beseffen dat er extra druk ligt op de zorg zonder dagbesteding op locatie."

Geslonken

Op die manier probeert het team van Samen Top ook de ouders wat te ontlasten. Als ouders echt vastlopen staan Baijens en haar collega's paraat om in te springen. Het team is echter door ziekte en door het stopzetten van contracten behoorlijk geslonken; Baijens zag zich genoodzaakt tijdelijke contracten, stages en proeftijden stop te zetten. ,,Ook is vorige week al een aanvraag gedaan voor werktijdverkorting. Er is juist nu veel vraag naar medewerkers in de zorg, dus proberen we onze werknemers in te zetten bij andere woondiensten. Hopelijk kunnen we ons personeel zo wel behouden voor als het straks beter wordt."

Stefan van Samen Top zit door het Corona virus noodgedwongen thuis. Om de tijd door te komen bakt hij een taart.
Volledig scherm
Stefan van Samen Top zit door het Corona virus noodgedwongen thuis. Om de tijd door te komen bakt hij een taart. © Marcel Donks

Bezuinigd

Of het beter wordt, kan Baijens nog niet zeggen. Deze maand is het erop of eronder voor Samen Top. Een derde van de omzet is per direct verdampt omdat de variabele zorg-overeenkomsten bepalen dat cliënten die niet komen ook niet hoeven te betalen. Ze hoopt dat de zorgkantoren snel uitsluitsel geven over de vaste contracten. Als die behouden blijven is Samen Top de komende drie maanden nog verzekerd van inkomsten. In de tussentijd wordt waar mogelijk op kosten bezuinigd. De vier Samen Top bussen rijden niet meer, stages zijn komen te vervallen en er is uitstel van betaling gegeven voor de huur van de panden. ,,Wij bieden geen acute zorg en zijn in deze uitzonderlijke situatie dus niet echt in beeld bij het grote publiek. Maar wij vechten wel degelijk voor ons voortbestaan."