Volledig scherm
Portret van zwemmer Maarten van der Weijden. © ANP

Het is weer bijna zover: Maarten van der Weijden gaat opnieuw voor wereldrecord 24 uur zwemmen

Niks is langeafstandzwemmer Maarten van der Weijden uit Waspik te gek. Donderdagavond duikt hij wederom in het vijftigmeterbad van zwembad De Warande in Oosterhout voor een nieuwe poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbreken. ,,Ik ga graag extreme uitdagingen aan.’’

Rond de klok van 18 uur ‘s avonds start Van der Weijden met zijn recordpoging. Maar liefst 150 supporters kunnen hem vanaf de kant toejuichen op weg naar zwemgeschiedenis. Fanatiekelingen die zich op voorhand hebben ingeschreven mogen een deel met Van der Weijden meezwemmen. De rest van zijn fans is in de brasserie welkom om de recordpoging van dichtbij te volgen.

Het is niet de eerste keer dat Van der Weijden een etmaal non-stop gaat zwemmen. In mei 2017 probeert hij voor het eerst het afstandsrecord van 24 uur zwemmen te breken. Van der Weijden houdt het weliswaar vol, maar komt met 99,5 kilometer te kort voor het record van 101,9 kilometer. Hij zou Van der Weijden niet zijn als hij nog geen jaar later opnieuw het wereldrecord probeert te breken. 

Geschiedenis

In maart 2018 lijkt hij geschiedenis te schrijven door 102,8 kilometer te zwemmen, maar door een onjuiste registratie wordt het record niet opgenomen in het Guinness Book of Records. Saillant detail is dat Van der Weijden destijds nog eens 12 uur door zwemt ter voorbereiding op zijn eerste elfstedenzwemtocht.

Dat Maarten van der Weijden geen zwemuitdaging uit de weg gaat, is al langer bekend. De Olympisch kampioen 10 kilometer open water zwemmen van 2008 voltooide in 2019 de elfstedenzwemtocht, waarbij hij de bekende ‘tocht der tochten’ zwemmend aflegde. Het doel van de langeafstandzwemmer uit Waspik was vooral om zoveel mogelijk geld op te halen voor de bevordering van onderzoek naar kankerbestrijding.

KWF

Met zijn elfstedenzwemtocht haalt Van der Weijden achtereenvolgens 5 miljoen en 6,1 miljoen euro op voor 27 verschillende goede doelen en onderzoeken naar kankerbestrijding. De eerste 24-uurs zwemtocht levert 8.500 euro voor KWF Kankerbestrijding op. Hoeveel zijn tweede en derde poging oplevert, is nog niet bekend.

Zijn verleden met de levensbedreigende ziekte motiveert hem om uitdagingen aan te gaan om geld in te zamelen voor het goede doel. ,,Thuis vinden ze het misschien minder leuk, maar ik ga graag extreme uitdagingen aan. Als jochie had ik al een enorme prestatiedrang, zowel in het zwembad als op school”, vertelt Van der Weijden tijdens een lezing in Bergen op Zoom. ,,Gelukkig kan ik veel tijd naast het zwemmen doorbrengen met mijn vrouw en twee dochtertjes.”