Volledig scherm
Om te voorkomen dat het verkeer richting de Efteling op de verkeerde weghelft terecht komt, zijn er voorlopig rood witte paaltjes geplaatst. © Sylvia Van De Ven - Molendijk

Het is wennen op de nieuwe Europalaan, slagboom bij Efteling al snel kapot

KAATSHEUVEL -  Vier weken bleef hij ongeschonden, de gloednieuwe slagboom op de Europalaan in Kaatsheuvel. Dinsdag ging hij plat. Een automobilist die, volgens de gemeente Loon op Zand, waarschijnlijk te hard reed, knalde er tegen aan. Om te voorkomen dat het verkeer richting de Efteling nu op de verkeerde weghelft terecht komt, zijn er voorlopig rood-witte paaltjes neergezet. Een nieuwe slagboom is besteld. 

De slagbomen, ook aan de andere zijde van de weg is er een boom, zijn onderdeel van het nieuwe wisselstrokensysteem dat het verkeer van en naar de Efteling in goede banen moeten leiden. In de ochtenduren kunnen er, bij grote drukte, drie rijstroken richting de Efteling open en aan het eind van de dag in omgekeerde richting drie banen richting de autobaan. Volgens deskundigen wordt de capaciteit op de Europalaan zo verdubbeld van 1.200 naar 2.400 voertuigen per uur en dat moet files voorkomen.

Drie miljoen euro heeft het verkeerssysteem gekost, betaald door de gemeente Loon op Zand, provincie en de Efteling samen. Wat een nieuwe slagboom kost, kan de woordvoerder van de gemeente nog niet zeggen. 

Invoegen

De getroffen slagboom staat net na een bochtje in het stuk weg waar automobilisten moeten invoegen. Een automobilist die te snel rijdt of er niet meteen tussen kan, staat al snel met zijn neus tegen de slagboom aan. De gemeente Loon op Zand is echter niet bang dat er vaker ongelukken gaan gebeuren. ,,De weg is nu een maand open. De kerstdrukte hebben we al gehad en dit is het eerste incident. Het is een normaal verkeersongeluk en het wordt opgelost.”