Het bestaande windmolenparkje bij Waalwijk, tegen de grens van de gemeente Heusden.
Volledig scherm
Het bestaande windmolenparkje bij Waalwijk, tegen de grens van de gemeente Heusden. © airpro waalwijk

Heusden kan prima uit de voeten met regionaal ‘windplan’

VLIJMEN - Het is bijna te mooi om waar te zijn. Heusden heeft niks toe te voegen of af te doen aan het regionale plan voor de grootschalige opwekking van wind- en zonne-energie (REKS). ,,Het sluit prima aan op onze eigen plannen, ze hinderen ons op geen enkele manier”, aldus wethouder Mart van der Poel. 

In de Regionale Energie en Klimaat Strategie (REKS) van Hart van Brabant vertellen de negen regiogemeenten, waaronder Heusden, Waalwijk en Loon op Zand, hoe ze een bijdrage denken te leveren aan het Klimaatakkoord. De regio heeft zichzelf als doel opgelegd in 2030 1 Terawatt aan duurzame energie op te wekken. 

Vijftig windmolens in hele regio

Nu zijn er al projecten uitgevoerd en staan er projecten in de steigers. Als die van het doel worden afgetrokken, schiet er nog 451 miljoen kiloWattuur over om duurzaam op te wekken. Dat moet vooral gaan gebeuren door windmolens, zonnevelden en zonnepanelen op daken van bedrijven.

Het doel is te behalen door vijftig windmolens van 150 meter hoog te plaatsen, verdeeld over de gehele regio. Dat kunnen er minder zijn als er molens komen die meer energie opwekken, of als zonnevelden worden aangelegd. 

Waar kunnen molens komen?

In de REKS staan ‘zoekgebieden’ waar de molens het best kunnen komen. In De Langstraat gaat het dan om grond aan de noordkant van het gebied, tussen Bergsche Maas en A59. Daar zouden zo'n twintig  molens kunnen komen, geplaatst in clusters.

Het zijn gebieden waar ook vanuit Waalwijk en Heusden al naar wordt gekeken. In Waalwijk zijn voor het gebied ten noorden van Waspik en Sprang-Capelle al initiatieven, terwijl daar ook de omgeving van bedrijventerrein Haven 8 en het Ecopark in beeld is. Dit los van bezwaren vanuit woonwijken.

Eigen keuzes Heusden

Ook Heusden heeft in het eigen concept-Windplan al keuzes gemaakt als het gaat om geschikte plaatsen voor windmolens. De gebieden direct ten zuiden van de Bergsche Maas en direct rond de A59 vallen wat Heusden betreft om allerlei redenen af. 

Ook wil Heusden 750 meter afstand houden tot de dorpsgrenzen, en elders 400 meter tot huizen. Daarmee schiet in feite alleen een strook over in het poldergebied tussen Elshout/Haarsteeg en Doeveren/Oudheusden/Heusden. Overigens kunnen daar nog wel andere belemmeringen gelden.

Zonnevelden

Op dezelfde manier als voor windmolens, geeft de REKS ook plaatsen aan waar eventueel zonnevelden kunnen komen. Heusden ziet daarvoor mogelijkheden in het buitengebied, wel met een aantal mitsen en maren. Maar ook dat sluit aan bij wat de REKS wil.

Als de Heusdense politiek instemt met de reactie en de andere gemeenten gaan ook akkoord, dan gaat de REKS naar het ministerie. Afhankelijk van de reactie vanuit Den Haag wordt de REKS dan definitief vastgesteld. Van der Poel benadrukt dat in de tussentijd allerlei plannen voor windmolens en zonnevelden in Heusden gewoon verder uitgewerkt kunnen worden.