Volledig scherm
© Thinkstock

Heusden: ruim acht ton extra voor jeugdzorg

VLIJMEN Heusden krijgt dit jaar 815.000 euro extra van het Rijk als vergoeding voor de kosten voor de jeugdzorg. Volgend jaar gaat om zes toen. De verwachting is dat ook de jaren daarna extra geld vanuit Den Haag komt, alleen mogen de gemeenten daar nog geen rekening mee houden.

Dát er extra geld voor de jeugdzorg zou komen was al wel duidelijk, nadat gemeenten stevig aan de bel trokken over financiële tekorten bij de jeugdzorg. Heusden was uitgegaan van een extra bijdrage van jaarlijks 500.000 euro, maar kan dus rekenen op meer. Dat blijkt uit de mei-circulaire van het kabinet.

‘We geven uit wat nodig is’

Overigens is dat geld officieel niet ‘geoormerkt’. Gemeenten hóeven het dus niet uit te geven of opzij te zetten voor de jeugdzorg. ,,Heusden heeft als uitgangspunt dat we uitgeven wat nodig is, maar de extra bijdrage is vrijwel zeker hard nodig om de tekorten op te vangen", aldus Van der Poel.

Naast de 815.000 euro krijgt Heusden ruim 436.000 euro voor onder meer de bommenregeling, waterschapsverkiezingen en inburgering asielmigranten. Dat geld is of al uitgegeven of bestemd voor specifieke doelen. Vandaag praat de Heusdense politiek over de plannen van de gemeente voor de 2020 en veder.