De roeivijver in Drunen
Volledig scherm
De roeivijver in Drunen © Annie van Bokhoven

Heusden Transparant wil uitstoot van broeikasgas bij vijvers aanpakken

HEUSDEN - Hoe zit het in onze gemeente met de uitstoot van broeikasgassen bij vijvers, wielen en andere waterpartijen? Dat wil Heusden Transparant weten van het college. 

In schriftelijke vragen over dit onderwerp wijst de partij op recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Daaruit is gebleken dat naast sloten, plassen en rivieren ook stadsvijvers broeikasgas produceren. 

Kleine 200.000 auto's

De jaarlijkse uitstoot valt te vergelijken met die van een kleine 200.000 auto's. 

Het schadelijke gas komt vooral van rottende bladeren die op de bodem liggen. Door regelmatig te baggeren, worden de wateren zuiver gehouden en zal er minder broeikasgas in de atmosfeer komen. 

Roeivijver en wielen

Heusden Transparant noemt als voorbeelden de roeivijver, de wielen bij Elshout en de recreatieplas langs de Kanaalweg in Drunen. Door de aanwezige bomen valt er veel blad in het water dat vervolgens naar de bodem zinkt. 

Gemeentelijk baggerplan

De partij veronderstelt dat hier in het gemeentelijke baggerplan 2012-2022 geen rekening mee is gehouden. Vraag aan het college is daarom of dat niet alsnog zou moeten gebeuren. En of er niet meer maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgas te reduceren.