Heusden wil einde aan chaos met verkiezingsposters. Hoe? Met veel meer aanplakborden
VLIJMEN - Reclame maken voor je eigen politieke partij? Dat moet er bij de verkiezingen in 2022 in Heusden een stuk netter aan toe gaan. Geen borden meer op plekken die voor het verkeer gevaar opleveren. Geen karton dat scheurt en wegwaait. Maar wat dan wel? Spandoeken. En het liefst een heleboel.
Delen per e-mail
Nog even het geheugen opfrissen. In 2018 liep het regelmatig de spuigaten uit met het plak- en hanggedrag van politieke partijen. Borden en spandoeken op plaatsen die gevaar opleverden voor het verkeer, kartonnen borden die scheurden en weg waaiden. Et cetera. De dames en heren politici kwamen tot het inzicht dat het anders moest, niet in de laatste plaats omdat het hen op de nodige kritiek vanuit de samenleving kwam te staan.
Strak schema
Deze week spraken de fractievoorzitters over de vraag ‘hoe nu verder’. Eén ding is wel duidelijk, al te sober hoeft nu ook weer niet. Het idee is verder te borduren op wat al jaren gebruik is: grote gemeentelijk verkiezingsborden, waarop elke partij haar poster kan plakken.
Dat gaat er in Heusden overigens zeer geordend aan toe. De partijen komen op een centrale plek bijeen om gezamenlijk de borden te beplakken. De borden zijn verdeeld in vakken, met in elk vak een cijfer. Dat cijfer correspondeert met een partij. Voortrekken mag natuurlijk niet, dus is een straks schema gemaakt. Op bord één de partijen vanaf linksboven in de volgorde 1,2,3... enzovoorts. Op bord twéé wordt de volgorde 2,3,4,5...1. Kortom: zo komen alle partijen een keer linksboven, op 1 te hangen.
Drie keer zoveel verkiezingsborden. Minstens
Afijn, die houten verkiezingsborden zijn wat de politiek betreft vergane glorie. ‘Spandoeken’ van een soort zeil, gespannen tussen aluminium palen of frames kunnen een prima alternatief zijn. Een bedrijf bedrukt de doeken met de posters van de partijen, en voilà klaar is Kees.
Nou nee, zo snel gaat het natuurlijk ook weer niet. Want ja, de partijen zullen dan weliswaar afzien van sandwichborden en zo, daar moet wel iets tegenover staan. De achttien borden die nu verspreid over de elf kernen staan, dat zijn er bij lange na niet genoeg.
,,Drie keer zoveel”, riep Martijn van Esch, fractievoorzitter van DMP Heusden. ,,Minstens.” Niemand sprak hem tegen, al mag wat Aart Jan Gorter (D66) betreft ook best wat reclame worden gemaakt óm te gaan stemmen. Op wie is dan (ietsje) minder belangrijk.
Wat is er mis met uniforme doeken. Dat is voor de inwoners misschien wel zo duidelijk
Dan de vraag: als we kiezen voor spandoeken in een frame, hoe groot moeten die dan zijn. Want hoe groter, hoe duurder natuurlijk. Duur wordt het óók als een bedrijf allemaal unieke doeken moet drukken, met steeds een andere partijvolgorde.
Burgemeester Willemijn van Hees vroeg zich af wat er mis is met uniforme doeken en een volgorde van partijen die overeenkomt met de volgorde op de stembiljetten. ,,Dat is misschien voor inwoners wel zo duidelijk.” Nou, daar voelen de fractievoorzitters wel wat voor.
Speciale commissie
Los van de vraag of er nog ándere mogelijkheden zijn wat betreft reclameborden: waar moeten die vijftig tot zestig borden precies komen. Nee, dat gaan niet de ambtenaren wel even uitzoeken. Dus gaat een speciale commissie nu aan de slag om een voorstel te maken. Wordt vervolgd dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Directeur Efteling over miljoenenverlies: ‘We zetten twee stappen terug’
KAATSHEUVEL - De Efteling zag het aantal bezoekers vorig jaar halveren en moet nu een geschat verlies van 17 miljoen euro incasseren. Dat lukt, maar niet zonder gevolgen. Directeur Fons Jurgens vertelt over de veranderingen voor het personeel en de zestig miljoen die niet werd uitgegeven. ‘Alle plannen zijn uitgesteld'. -
Nieuwe uitspraak rond stikstof raakt ook de GOL
DE LANGSTRAAT - Precies op de dag dat de Raad van State zich boog over de bezwaren tegen de GOL-plannen, deed diezelfde Raad in een andere zaak een 'stikstofuitspraak’ die nagenoeg zeker ook voor het miljoenenplan in De Langstraat gevolgen gaat hebben. Welke dat precies zijn, wordt waarschijnlijk vandaag al duidelijk. -
PREMIUM
Politici schrikken van zelf gecreëerde chaos bij verkiezingsborden ‘Moet dat nou zo?’
VLIJMEN - Ze zijn er zelf wel van geschrokken, de politici in Heusden. Van de wanorde en chaos die ze veelal zelf creëerden rond de laatste verkiezingen, in 2018. Borden en spandoeken op de vreemdste en soms zelf verboden of onveilige plaatsen, posters die kapot scheurden, losse vellen, over elkaar geplakte affiches. Dat moet anders. -
PREMIUM
Heusden wil wildgroei reclames aanpakken
HEUSDEN - Strijd tegen verrommeling van straatbeeld mag niet ten koste gaan van promotie door verenigingen. ,,Maar soms is veiligheid in geding." -
PREMIUM
‘Reclame nu vaak rommeltje'; Heusden wil scherpere regels
VLIJMEN - Heusden trekt de regels rond plaatsing van reclame-uitingen zoals sandwichborden, lichtmastreclame en verkiezingsreclame aan. De gemeente gaat aangeven waar het nog wél mag, waarmee de reclame op alle andere plaatsen automatisch verboden wordt.
-
Vitesse-talent Yassin Oukili tekent contract voor 2,5 jaar bij RKC Waalwijk
Yassin Oukili heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor 2,5 jaar plus nog een optiejaar bij RKC Waalwijk. Met de overgang van de begin deze maand 20 jaar geworden centrale middenvelder uit Amersfoort neemt de club een voorschot op de zomerse transferperiode. -
RKC en Willem II schieten weinig op met gelijkspel
De degradatiekraker RKC - Willem II leverde zondagmiddag geen winnaar op. Na een uiterst povere eerste helft leken de Tilburgers af te stevenen op een nederlaag, maar ze herstelden zich na rust: 1-1. -
Drugskokers in lab Nieuwendijk blunderden en vluchtten: ‘Zoutzuurdamp was levensgevaarlijk’
Drugskokers die een lab voor amfetamine runden in een loods in Nieuwendijk, maakten begin december ‘een fout in de receptuur’ en vluchtten. Toen een getuige witte rook zag en 112 belde, trof de politie een nog kokend hete pruttelende ketel aan. Dat blijkt uit de uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dinsdagavond.