Op sommige plaatsen langs de A59 kwamen jaren geleden wel nieuwe geluidsschermen.
Volledig scherm
Op sommige plaatsen langs de A59 kwamen jaren geleden wel nieuwe geluidsschermen. © Patrick Guitjens

Heusden wil graag meer stil asfalt bij Elshout

ELSHOUT - De kans bestaat dat ook bewoners van de Wolfshoek in Elshout minder last gaan krijgen van het lawaai van verkeer op de A59. Heusden gaat namelijk onderzoeken wat het kost om een stuk tweelaags ZOAB over een lengte van honderd tot tweehonderd meter door te trekken, in de richting van Den Bosch. Ook wordt gekeken naar het effect van deze maatregel.

Heusden haakt hiermee in op het plan van Rijkswaterstaat om ter hoogte van de Veilingstraat in Elshout, op de A59 een dubbele laag zeer open asfalt beton (ZOAB) aan te leggen. Deze maatregel moet het geluid voor de aanwonenden flink terugdringen. De laag geluiddempend asfalt is een alternatief voor eerdere plannen om daar een geluidsscherm te plaatsen.

Nieuwe regels

Terwijl op allerlei plaatsen langs de A59 in de gemeente Heusden schermen werden geplaatst, werd uitvoering van de plannen bij Elshout werd uitgesteld. Eerst moesten daar de aansluitingen op de A59 opgeheven worden. Dat gebeurde enkele jaren geleden al, maar tot plaatsing van de nieuwe schermen, die ook twee meter hoger zouden zijn, kwam het uiteindelijk niet. 

Vanwege nieuwe uitgangspunten van beleid is vervanging van de schermen niet meer noodzakelijk, mede vanwege de kosten. En alleen ophogen van de huidige schermen is niet mogelijk. Nu komt er dus stil asfalt. 

De Heusdense politiek vindt het jammer dat bewoners van de Wolfshoek niet profiteren van het stille asfalt. Vandaar dat ze donderdagavond unaniem een motie aannamen, ingediend door Gemeentebelangen. Ze gaan er daarbij vanuit dat doortrekken niet zo duur hoeft te zijn. 

  1. Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’
    PREMIUM

    Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’

    KAATSHEUVEL - ,,Schandalig dat we een extra kaartje voor in de avond moeten kopen, dat was niet de afspraak.” Bezoekers van de Efteling die voor de coronacrisis een overnachting hebben geboekt, voelen zich gedupeerd, doordat de openingstijden onverwachts zijn aangepast. Als ze in de maanden juli en augustus ’s avonds naar het park willen, moeten ze opeens een extra kaartje van 25 euro kopen.