Na de huldiging van Maarten van der Weijden in Leeuwarden is het zondagmiddag tijd voor feest in Waalwijk.
Volledig scherm
Na de huldiging van Maarten van der Weijden in Leeuwarden is het zondagmiddag tijd voor feest in Waalwijk. © ANP

Huldiging Maarten van der Weijden zondagmiddag in Waalwijk

WAALWIJK - Na zijn huldiging maandag in Leeuwarden wordt langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden zondagmiddag nog eens gehuldigd in zijn woongemeente Waalwijk. Het feest heeft plaats in het centrum van de stad op het Raadhuisplein en de Markt. 

Een huldiging in Waspik, het dorp waar Van der Weijden woont, was volgens de gemeente niet mogelijk. ,,In Waspik is geen locatie beschikbaar voor zo’n groot evenement", zegt burgemeester Nol Kleijngeld. ,,We verwachten duizenden bezoekers, dus kan het alleen buiten. Maar omdat er komend weekend kermis is in Waspik, is het dorpsplein niet beschikbaar.” 

De huldiging wordt een feest met een serieuze invulling, aldus Kleijngeld. ,,Maarten heeft een ongelooflijke prestatie geleverd met zijn elfstedenzwemtocht. Op sportief gebied, maar wat eigenlijk nog belangrijker is: hij heeft heel Nederland gemobiliseerd en daarmee nu al 3,5 miljoen euro opgehaald."

De gemeente wil zondag niet alleen terugkijken op de zwemprestatie van Maarten van der Weijden die afgelopen weekeind 163 kilometer door de Friese wateren zwom. Waawijk wil Van der Weijden ook helpen om zijn ultieme doel van 4,5 miljoen euro te bereiken, zegt Kleijngeld. ,,We vinden het belangrijk om tijdens de huldiging stil te staan bij het goede doel waarvoor deze actie gestart is: onderzoek naar de genezing van kanker.” 

Programma met bekende artiesten

Hoe de huldiging er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. ,,Daar wordt nu met man en macht aan gewerkt." Er komen in elk geval bekende artiesten. Daarnaast vertellen mensen over hun persoonlijke ervaring met kanker. ,,Het is fantastisch om te merken dat iedereen onmiddellijk klaar staat, wanneer wij vragen om mee te werken aan de huldiging”, aldus de burgemeester.

Ook de provincie Noord-Brabant levert een bijdrage door de middag voor de Van der Weijden financieel te ondersteunen. ,,Hij heeft een ongelooflijk knappe prestatie geleverd voor een belangrijk maatschappelijk doel waar bijna iedereen wel mee te maken heeft. Voor ons reden om van harte aan te sluiten”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels.