In de rij voor zonnevelden, maar Heusden loopt niet te hard van stapel
VLIJMEN - Angst dan wel hoop dat er weinig interesse is om in het buitengebied van Heusden zonnevelden aan te leggen? Vergeet het maar. Al vijftien ontwikkelaars hebben zich gemeld, voor tien locaties. Alles bij elkaar goed voor 260 hectare. Maar zo hard gaat Heusden niet van stapel lopen.
Eind dit jaar wil het twee plaatsen aanwijzen waar het kan. Mits initiatiefnemers met een goed plan komen. Want Heusden is er absoluut geen voorstander van om heel het buitengebied vol te gooien met zonnevelden, ook al lijkt de animo onder ontwikkelaars en grondeigenaren groot. Het liefst ziet Heusden zonnepanelen op daken van particulieren en bedrijven. Er zijn op dat terrein ook allerlei initiatieven.
Niet te ontkomen aan zonnevelden
Maar met alleen ‘zon op daken’ gaat Heusden z'n doelstellingen voor duurzame energie niet halen. Aan zonnevelden in het buitengebied valt, samen met windmolens, niet te ontkomen. De politiek wil ook dat er wat haast wordt gemaakt. Voordeel is dat Heusden zelf kan bepalen waar het zonnevelden wil hebben. Overal is immers een wijziging van het bestemmingsplan nodig.
Initiatiefnemers krijgen tot 1 november de kans een goed plan in te dienen. Daarin moeten ze uitleggen waarom een bepaalde plek geschikt is, hoe zo omgaan met ‘meervoudig ruimtegebruik', hoe het zonneveld wordt ingepast in het landschap. En niet onbelangrijk: wie profiteren van het plan en hoe kunnen inwoners meedenken en (financieel) meedoen.
,,We gaan heel kritisch kijken", stelt wethouder Mart van der Poel. ,,Uitgangspunt is immers ‘niet in het buitengebied, tenzij aan onze criteria wordt voldaan'.” Heusden wil ook niet dat zomaar kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd.
Bakkersdam valt af
Voor het einde van het jaar wil Heusden twee locaties kiezen die in principe in aanmerking komen. De initiatiefnemers moeten dan hun plannen concreet maken, het bestemmingsplan moet aangepast worden en mensen kunnen eventueel bezwaar maken. Gezien die procedures kan het zomaar twee jaar duren voordat het eerste zonneveld er ligt. Over de omvang valt nog niets te zeggen.
De locatie Bakkersdam bij Heusden, eigen terrein van de gemeente, valt voorlopig af. Het is financieel nog niet haalbaar en het ligt grotendeels op een waterkering waar het waterschap geen objecten toestaat. Heel Hedikhuizen Duurzaam werkt wel verder aan een kleinschalig project.
Aan de ene kant biedt het sommige agrariërs kansen. Maar ik vind dat de gemeente veel strenger moet zijn als het gaat om locatiekeuzes
ZLTO-voorman Mari van Drunen ‘staat er een beetje dubbel in’. ,,Aan de ene kant biedt het sommige agrariërs kansen. Maar ik vind dat de gemeente veel strenger moet zijn als het gaat om locatiekeuzes. Er moet meer gekeken worden naar bijvoorbeeld oude vuilnisbelten of slechte en incourante agrarische gronden. Ik snap dat die projecten misschien minder rendabel zijn, maar dan moeten de initiatiefnemers het maar met wat minder rendement doen.”
Van Drunen is bang dat nu grote stukken weiland, goede landbouwgrond, vol worden gelegd. ,,Dat is het gemakkelijkst en deels valt daar niet aan te ontkomen, maar die grond is nodig voor robuuste landbouw in de toekomst.”
Daken bij agrariërs
Volgens Van Drunen is er een overzicht van slechte landbouwgrond. ,,Bovendien liggen nog lang niet alle daken bij agrariërs vol zonnepanelen. Leg die eerst vol, er bestaat genoeg animo om mee te doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUM
‘Niet op de rem voor zonneveld, maar we willen wel een goed plan’
VLIJMEN - Een visie op zonne-energie is belangrijk en goed, maar nog veel belangrijker is dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren. Die boodschap gaf de Heusdense gemeenteraad gisteravond mee aan wethouder Mart van der Poel. ,,Garen op de klos", zo verwoordde Ivan van Hemert (DMP Heusden) die wens. -
PREMIUM
Hoeveel windmolens er nog komen? Maximaal twintig extra in De Langstraat
DE LANGSTRAAT - Maximaal twintig extra windmolens ‘ergens’ tussen de Bergsche Maas en omgeving A59 moeten een grote bijdrage gaan leveren aan het opwekken van duurzame energie in regio Hart van Brabant. Ook zonnevelden zouden daar prima een plek kunnen krijgen. De zones sluiten deels aan bij wat de gemeenten Heusden en Waalwijk zelf al in gedachten hebben. -
PREMIUM
Windmolens, van harte welkom. Maar waar eigenlijk?
VLIJMEN - Plannen voor windmolens in de gemeente Heusden? Van harte welkom. Maar het vinden van een plaats waar dat kan én mag, wordt nog een hele toer. -
Heusden kan prima uit de voeten met regionaal ‘windplan’
VLIJMEN - Het is bijna te mooi om waar te zijn. Heusden heeft niks toe te voegen of af te doen aan het regionale plan voor de grootschalige opwekking van wind- en zonne-energie (REKS). ,,Het sluit prima aan op onze eigen plannen, ze hinderen ons op geen enkele manier”, aldus wethouder Mart van der Poel.
-
Moeilijk of niet, Heusden blijft denken aan tien windturbines
VLIJMEN - Het mag zo zijn dat op basis van het concept-Windplan van de gemeente Heusden op zeker tachtig procent van haar grond géén windmolens kunnen komen, Heusden ‘gaat’ nog steeds voor zo’n tien grote turbines binnen haar grenzen. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Maasdorpen: ‘baas’ blijven in eigen gebied
Klimaatplein Heusden wil een stevige vinger in de pap hebben in de discussie over de toekomst van 'hun' zes kernen rond 't Oude Maasje. Want juist dáár willen ze aan de slag met duurzaamheid en energiebesparing. Dus maken ze met de gemeente een toekomstplan.