Volledig scherm
Een waarschuwingsbord roept Sleeuwijkers op geen vuil naast de containers te zetten. © foto ricardo smit

Ingenieuze vanger moet rattenplaag voorkomen

SLEEUWIJK - Om een dreigende rattenplaag te voorkomen heeft de gemeente Werkendam een ingenieuze rattenvanger laten plaatsen bij de ondergrondse afvalcontainers bij winkelcentrum De Nieuwe Es in Sleeuwijk. 

Het gaat om een roestvrijstalen bak waar de ratten met voer in worden gelokt. Wanneer een rat van het voedsel eet, wordt er een sensor geactiveerd. Via een draaimechanisme komt het dier in een onderliggende ruimte terecht waar het bedwelmd wordt door alcohol en, volgens de verkoper van het apparaat, 'zonder stress vrijwel direct sterft, verdrinkt.'  Bijkomend voordeel is, volgens de gemeente Werkendam, dat door de alcohol de ratten op natuurlijke wijze worden geconserveerd. ,,Zodat het hygiënisch is en de overleden dieren niet gaan stinken." 

Het rattenprobleem bij de containers ontstaat omdat sommige bewoners hun afvalzakken niet in maar naast de bakken zetten. Bewoners, maar ook winkeliers hebben daar over geklaagd waarna de gemeente in actie kwam. Behalve het vangsysteem heeft de gemeente ook een waarschuwingsbord geplaatst bij de zeven containers. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement