Volledig scherm
Een van de hoogtepunten van de Sinterklaasintocht in Kaatsheuvel: Zwarte Piet in een helikoptertje. © Nicole Verhoeven-speek

Intocht Kaatsheuvel weer één groot lichtjesspektakel

KAATSHEUVEL - Eén van de belangrijkste dagen van het jaar: de intocht van Sinterklaas. Na de landelijke intocht in Apeldoorn zaterdag, haastten de goedheiligman en zijn pieten zich zondag naar Kaatsheuvel voor de verlichte intocht. Dit jaar in afgeslankte vorm met nog alleen groepen en wagens uit het dorp zelf.

‘De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas...’. Hoewel de optocht nog niet is begonnen, schallen uit de speakers ouderwetse Sinterklaasliedjes met een hippe beat eronder om alvast in de stemming te komen. De 6-jarige Lisa en de 18-jarige Larissa swingen vrolijk mee. Zij zijn er helemaal klaar voor en hebben een tasje in hun handen, die hopelijk helemaal gevuld gaat worden met pepernoten. Op de vraag wat ze het mooist vindt van de lichtjesoptocht, antwoordt Larissa stralend: ,,Alles.” Haar moeder vult aan: ,,Al die lichtjes zijn mooi om te zien. De optocht wordt iets kleiner? Ik vond hem al niet heel groot. Prima hoor, lekker overzichtelijk.”

Helikopter

En dan, een kwartiertje later dan gepland, telt de omroeper af en gaat de stoet met verlichte wagens van start. Isabella en Machéla snellen nog naar voren om niets te hoeven missen. Kinderen hebben geen tijd meer om te zingen en kijken hun ogen uit naar het verlichte spektakel. 

Veel nieuwe voertuigen komen voorbij, onder meer een grote schoen, waaruit automatisch een cadeau tevoorschijn komt. Eén van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten is toch wel het helikoptertje hangend aan een hoogwerker, waaraan een Zwarte Piet ondersteboven aan een touwladder bungelt. Geen van de toeschouwers heeft veranderingen ervaren. Fraukje van Maanen: ,,Ik vond de intocht niet kleiner of anders. Zoals ieder jaar zag het er goed verzorgd uit en vond ik het weer een mooie lichtjesoptocht.”

Volledig scherm
Een jaarlijks verlicht feestje in Kaatsheuvel, de verlichte Sinterklaasintocht. © Nicole Verhoeven-speek