Volledig scherm
De Hoeven in Haarsteeg. © Google Streetview

Inwoner Haarsteeg wint: gemeente mag ouderlijke woning niet schrappen uit bestemmingsplan

DEN HAAG/HAARSTEEG - De gemeente Heusden mocht een woning aan De Hoeven in Haarsteeg niet zonder meer schrappen uit het bestemmingsplan, zo heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Raad snapt niet dat de gemeente de ouderlijke woning van eigenaar M. van der Sterren heeft 'wegbestemd'. Want voor die woning aan De Hoeven 52 heeft de gemeente jaren geleden zelf een bouwvergunning verleend. Al in 2003 stelde de Raad van State in een andere rechtszaak vast dat de woning op 52 door de gemeente als woonhuis is vergund. 

Dan kun je later niet stellen dat het pand geen woning meer is, ook al heeft die sinds 2003 leeg gestaan. Volgens de gemeente Heusden is de later gebouwde woning op nummer 52a de enige toegestane woning. De woning van de in 2003 overleden vader is volgens Heusden een bijgebouw geworden waar niet meer gewoond mag worden.

De Raad van State is het evenwel geheel eens met zoon Van der Sterren, die op nummer 52a woont. Ook de oude woning schuin achter 52a is nog steeds een woonhuis. De gemeente krijgt een half jaar om de fout in het bestemmingsplan te repareren.