Islamitische begraafplaats in Nieuwkuijk blijft bijna leeg: 'Moslims zijn bevreesd voor ruimen'
Nieuwkuijk - De islamitische begraafplaats aan de Mortelweg in Nieuwkuijk wordt zelden gebruikt. Er liggen slechts vijf mensen begraven. Maar er zou verandering in kunnen komen. Steeds meer moslims overwegen een begrafenis in Nederland.
Delen per e-mail
Het vliegverkeer tussen Nederland en Marokko en Turkije ligt helemaal stil. Helemaal? Niet echt, vrachten worden nog wel door het luchtruim vervoerd. Daar horen, al klinkt dat oneerbiedig, ook overledenen bij. ,,Ook in deze tijd worden veel Turken nog altijd in hun land van herkomst begraven", weet Ismail Kalkavan, voormalig bestuurslid van de moskee in Drunen. ,,Ze hebben zich er ook voor verzekerd, worden door Turkeys Airlines opgehaald. Alleen mag er nu geen familielid mee."
Tot voor pakweg twintig jaar geleden was het voor Turken en Marokkanen een uitgemaakte zaak: als eerste generatie gastarbeiders wilden ze na hun overlijden rusten in de grond waar ze waren geboren, opgegroeid. Anno 2020 is er wel degelijk wat iets aan het verschuiven, meent de Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland.
Landelijk netwerk
Binnen de familie en in het theehuis wordt er meer over gepraat om zich in Nederland te laten begraven. Daarom wil de stichting een landelijk dekkend netwerk van islamitische begraafplaatsen opzetten. Immers, zo wordt gesteld, er wonen ongeveer een miljoen moslims in Nederland. Kiest slechts een fractie om zich niet te laten repatriëren, dan nog zouden deze groot opgezette begraafplaatsen al snel vol zijn.
Ook de gemeente Heusden heeft sinds 2004 een islamitische begraafplaats. Aan de Mortelweg in Nieuwkuijk is vak F van de openbare begraafplaats Onsenoort gereserveerd voor moslims. 83 mensen kunnen er na hun dood hun laatste rustplaats vinden.
Slechts vijf mensen
Het zal nog járen duren voordat de graven vergeven zijn. Slechts vijf mensen zijn tussen 2008 en 2010 aan de aarde toevertrouwd. Twee piepjonge mannen, overleden bij eenzijdig verkeersongeluk in Drunen, een Indonesiër, een man, die slechts 46 jaren mocht worden. Verderop ligt een zwarte steen, meer niet. ,,Hier ligt een kind", zegt Kalkavan (54), die destijds bij het toewijzen van een islamitische begraafplaats was betrokken.
Meent Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland dat in de toekomst veel meer begraafplaatsen nodig zullen zijn, 'Heusden' onderstreept dat dus niet. Kalkavan: ,,Voor veel moslims is deze begraafplaats nog onbekend, in tegenstelling tot Waalwijk. Daar liggen zeker honderd moslims. Ook uit onze gemeente. Als ze overleden in het TweeSteden Ziekenhuis werden ze in Waalwijk begraven."
In Nederland kan een graf na verloop van tijd worden geruimd. Daar zijn veel moslims bevreesd voor
Dan nog: de meeste overleden Turken en Marokkanen gaan terug naar hun moederland. ,,70 tot 80 procent heeft daartoe een verzekering afgesloten, via de moskee. Alles wordt dan geregeld. Dat maakt het al makkelijker. In Turkije en Marokko is begraven voor eeuwig, in Nederland kan een graf na verloop van tijd worden geruimd. Daar zijn veel moslims bevreesd voor." Ook voor deze begraafplaats moeten de grafrechten van tijd tot tijd worden verlengd.
Doden eren
Sommige moslims hebben een eigen familiebegraafplaats. ,,Waar ik vandaan kom, in de buurt van de Zwarte Zee, is dat heel normaal. Voor mij is dan ook volkomen logisch dat ik daar word begraven. Als ik terugga naar mijn geboorteplaats, ga ik altijd eerst naar het graf van mijn vader en moeder. In onze cultuur is het heel belangrijk om de doden te eren. Onze familiebegraafplaats wordt dan ook keurig netjes onderhouden."
Kalkavan zou graag zijn ouders en andere overleden familieleden graag meer willen bezoeken. ,,Dat kan dus niet. Daarom zouden mijn kinderen liever zien dat ik me in Nederland laat begraven. Die discussie voeren ze in veel Turkse en Marokkaanse gezinnen. Er is dus wel degelijk iets aan het veranderen. En dat gaat zich doorzetten. Zo denk ik niet dat mijn kinderen zich na hun dood bij laten zetten op onze familiebegraafplaats. Zij hebben er veel minder een band mee.” Wat betekent dat voor de algemene begraafplaats in Nieuwkuijk? ,,Die zal meer worden gebruikt, alleen heeft dat zijn tijd nodig."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moet je opeens je huis uit: ‘Sluiting migrantenhotel heeft forse impact’
KAATSHEUVEL - Na een ernstig incident heeft burgemeester Hanne van Aart het oude klooster aan de Erasstraat in Kaatsheuvel voor twee weken laten sluiten. De ruim vijftig arbeidsmigranten moesten op stel en sprong hun biezen pakken, en verblijven nu tijdelijk elders. ,,Dit heeft forse impact. Je moet van de ene op de andere dag ergens anders naar toe.” -
PREMIUM
Gezocht: dé ideale burgemeester voor Waalwijk (m/v)
WAALWIJK - Wie gaat burgemeester Nol Kleijngeld opvolgen in Waalwijk? Nu de profielschets klaar is, kan de grote zoektocht echt beginnen. Je moet in ieder geval aan veel wensen voldoen om de baan binnen te slepen. -
Het zat er al aan te komen: ‘ook voor GOL geldt, stikstofneerslag opnieuw berekenen’
DEN HAAG/WAALWIJK – De wegenplannen die onderdeel zijn van de GOL (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat), moeten vrijwel zeker opnieuw worden bekeken en mogelijk aangepast. Dat bevestigde landsadvocaat Hans Besselink donderdag namens de provincie Brabant, bij een zitting van de Raad van State. -
Negende in eredivisie RKC brengt ter gelegenheid van 80-jarig bestaan retroshirt uit succesvolle jaren '90 op de markt
Liefhebbers van retroshirts kunnen vanaf vandaag ook een RKC-variant uit het seizoen 1992/1993 bemachtigen. De club heeft vanwege het afgelopen zomer behaalde 80-jarige jubileum de handen ineengeslagen met COPA, dat onder meer verschillende retrotenues op de markt brengt. -
PREMIUM
Directeur Efteling over miljoenenverlies: ‘We zetten twee stappen terug’
KAATSHEUVEL - De Efteling zag het aantal bezoekers vorig jaar halveren en moet nu een geschat verlies van 17 miljoen euro incasseren. Dat lukt, maar niet zonder gevolgen. Directeur Fons Jurgens vertelt over de veranderingen voor het personeel en de zestig miljoen die niet werd uitgegeven. ‘Alle plannen zijn uitgesteld'.
-
De strijd om de titel Heusdenaar van het jaar is begonnen. Kom maar op met die namen
VLIJMEN - De strijd om de titel ‘Heusdenaar van het jaar’ is losgebarsten. Wie iemand weet die aanmerking komt voor deze titel kan dat tot en met 6 februari doorgeven via www.heusden.nl/heusdenaarvanhet jaar. -
PREMIUM
Oproep: ‘Blijf niet binnen bij huiselijk geweld, al is er een avondklok. En bel!’
TILBURG - Blijf niet binnen bij huiselijk geweld. Ren desnoods de stoep op en bel het Crisis Interventie Team (CIT). Die oproep doen het CIT, Veilig Thuis en Sterk Huis in afstemming met de regio-gemeenten ondanks de avondklok, die er zeer waarschijnlijk komt. -
Een goed gesprek over belangrijke maatschappelijke thema's, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen
Moeten we over op kernenergie? Is de basisbeurs klaar voor een comeback? Moet de zorgpremie leeftijdsafhankelijk? Grote onderwerpen die ondergesneeuwd dreigen te raken door alles wat met corona te maken heeft. Toch zijn ze belangrijk, met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht. Nu we in een langdurende lockdown wat meer op onszelf zijn teruggeworpen, valt het niet mee om met anderen in gesprek te gaan over deze thema’s. Wij willen u daar graag bij helpen.