Volledig scherm
Jos en Wilma Schuurmans in De Harmonie in Haarsteeg. © Beeld werkt

Jos en Wilma Schuurmans van café De Harmonie: 'We voelden ons al snel helemaal thuis in Haarsteeg'

HAARSTEEG - Jos en Wilma Schuurmans trekken aan het eind van het jaar de deur van De Harmonie achter zich dicht. Ze hebben er dan 37 jaar opzitten in de horecagelegenheid in Haarsteeg. Ze blikken tevreden terug. ,,We voelden ons al snel helemaal thuis."

Ze hebben druk gezocht naar iemand die de zaak wil overnemen, maar zonder resultaat. ,,Er was wel interesse, maar de banken werken niet mee." Een beetje snappen ze dat ook wel; ze zien om zich heen dat de dorpshoreca het steeds moeilijker krijgt. 

Leeftijd (beiden zijn 67), het zware horecawerk, de nachtelijke uren geven nu de doorslag bij het besluit te gaan stoppen.  In 37 jaar is een band ontstaan met de vele vaste contacten die ze kregen. ,,De vraag is altijd, waar voelt iemand zich thuis. Elke kroeg, elke zaal heeft z'n eigen familie. Mensen die bij ons hun bruiloftsfeest hielden en terugkwamen als ze 25 jaar getrouwd zijn."

Quote

We moesten ons als Bosschena­ren natuurlijk wel eerst bewijzen, maar het was al snel ons kent ons

Jos en Wilma Schuurmans

Overeind houden

De Harmonie was geen inloopcafé. ,,We waren de thuisbasis voor verenigingen, hadden feesten en partijen." Verenigingen betaalden geen huur, de leden 'betaalden' dat terug door altijd iets te drinken aan de bar, of door hun eigen feestjes in De Harmonie te houden. ,,Zo hou je elkaar in een dorp overeind." 

37 jaar geleden streken ze uit Rosmalen in Haarsteeg neer. Wilma is een Bossche van oorsprong. Jos komt uit Orthen ('dat is iets anders dan Den Bosch'). ,,We moesten onszelf natuurlijk wel een beetje bewijzen. Maar het is inmiddels al lang ons kent ons."

Jos en Wilma Schuurmans willen in het pand aan de Haarsteegsestraat graag woonruimte maken, maar de gemeente Heusden voelt daar op dit moment weinig voor. Ze geeft maar vijf keer per jaar toestemming voor herbestemming van een pand of stuk grond voor woningbouw. ,,En qua woningbouw zitten we ramvol", aldus een woordvoerder.