Personeel van Brabantse jeugdzorginstellingen staakte vorig jaar september voor het eerst. Ze eisten  meer geld voor jeugdzorg, maar ook fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de 30.000 medewerkers.
Volledig scherm
Personeel van Brabantse jeugdzorginstellingen staakte vorig jaar september voor het eerst. Ze eisten meer geld voor jeugdzorg, maar ook fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de 30.000 medewerkers. © ANP/SEM VAN DER WAL

Kosten jeugdzorg lopen verder op, ondanks reeks maatregelen

TILBURG - Ondanks een pakket maatregelen stijgen de kosten voor de jeugdzorg in de Regio Hart van Brabant verder door. Een nieuwe prognose gaat uit van 112,5 miljoen euro over 2019. Dat is bijna twee miljoen meer dan vorig najaar nog werd ingeschat.

Dat is een stijging van 1,7 procent. De definitieve cijfers komen pas rond de zomer beschikbaar.

De stijging van 1,9 miljoen betekent niet automatisch dat het tekort van de gezamenlijke gemeenten, vorig najaar geschat op 15 miljoen euro, ook met dat bedrag oploopt. Zo hebben gemeenten in mei vorig jaar incidenteel extra middelen gekregen van het Rijk.

Angst en beven

De jeugdzorgcijfers worden door de gemeenten niettemin vaak met angst en beven tegemoet gezien. Om de begroting rond te krijgen, moeten op andere terreinen vaak moeilijke keuzes worden gemaakt. De jongste cijfers pakken voor de regio verschillend uit. 

Loon op Zand gunstiger 

Voor Loon op Zand, dat door het jeugdzorgtekort in ernstige financiële problemen belandde, is het beeld nu enigszins gunstig. De begrote kosten dalen met ruim 50.000 tot 5,19 miljoen.

Waalwijk en Heusden moeten wel rekening houden met iets hogere kosten. Het gaat om een stijging van naar schatting zo'n 2 procent.

Speciaal schakelteam

De regiogemeenten namen al een reeks maatregelen om de kosten te beheersen. Zo is er een speciaal schakelteam dat zorgtoewijzingen toetst. Bij huisartsen worden jeugdzorgspecialisten ingezet. Voor de langere termijn moet vooral preventie leiden tot lagere kosten. Het effect van dat alles wordt in de nieuwe cijfers nog maar niet zichtbaar.

Lichtpuntje

Toch zien de verantwoordelijke wethouders ook een lichtpuntje. De toename van het aantal cliënten in de jeugdzorg is gedaald van 6 procent voor de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 naar 3 procent nu.

  1. Middelbare scholen gaan open en de belangrijkste vraag is nu: Gaat iedereen over of niet?
    PREMIUM

    Middelbare scholen gaan open en de belangrijk­ste vraag is nu: Gaat iedereen over of niet?

    Wat te doen met de overgangsnormen? Hoe vullen we het gala in voor de eindexamenleerlingen? Vragen waar het middelbaar onderwijs, dat op 2 juni zijn deuren weer opent, een antwoord op moest vinden. En niet iedereen heeft hetzelfde antwoord op de belangrijkste vraag: gaat iedereen wel over? Vanaf aanstaande dinsdag gaan de leerlingen van het middelbare onderwijs weer naar school. De hamvraag is natuurlijk: wat te doen met de overgangsnormen?