Volledig scherm
De Walewyc-mavo en het Dr. Mollercollege delen samen het gebouw aan de Olympiaweg in Waalwijk. Ze maken allebei graag gebruik van gepensioneerde leraren die nog niet willen stilzitten. Omdat ze nodig zijn vanwege het lerarentekort, maar vooral ook omdat ze hun vak verstaan. © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Krasse knar voor de klas? Omdat het móét en omdat het kán

WAALWIJK/DRUNEN - Het toenemend lerarentekort is niet alleen een ding van de Randstad. Ook in de Langstraat en Altena speelt het steeds meer. Waarom zou je dan geen gebruik maken gepokt en gemazelde onderwijspensionado's? Dat gebeurt dus ook. 

De cijfers van pensioenfonds ABP liegen er niet om; landelijk staan ruim 1.200 gepensioneerde leraren nog steeds - of weer - voor de klas. Drie jaar geleden waren dat er nog maar 164. Ook bij de middelbare scholen in De Langstraat en het Land van Heusden en Altena staan daarom regelmatig gepensioneerde leraren voor de klas. Jonkies zijn er amper. 

Tekort bij betavakken

Bij Goudgrijs kunnen ze erover meepraten. Willem Driessen is directeur en medeoprichter van dit van oorsprong Tilburgse bemiddelingsbureau voor leraren van 55- en 65-plus. Hij kent de markt in deze regio goed. ,,We horen wel dat er vooral in de Randstad steeds minder leraren te vinden zijn, maar ook in Brabant is dat zo." Onder zijn klanten vallen onder meer het d'Oultremontcollege (Drunen), het Dr. Mollercollege (Waalwijk) en het Willem van Oranje College (vestigingen in Waalwijk en Wijk en Aalburg). Driessen constateert vooral een tekort aan docenten wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

Bij de Walewyc-mavo zijn twee gepensioneerde leraren actief, meldt vestigingsdirecteur Nicolle Sommer. ,,Maar dat is niet zozeer vanwege het lerarentekort", zegt ze. ,,Bij ons gaat het onder meer om een leraar die hier al jaren werkt, en nog graag wil blijven werken. Hij wil graag, wij willen graag en de leerlingen willen het ook. Dat is een win win-situatie." De ander is een vervanger.

Kortdurende vervanging

Rector Gijsbert van der Beek van het Altenacollege in Sleeuwijk heeft voor kortdurende vervanging gewinkeld in zijn eigen netwerk. ,,Ik heb toen een van mijn oude leraren Duits gebeld. En in Sleeuwijk kende ik ook nog een goede leraar. Die heeft twee keer een docent wiskunde vervangen."Het d'Oultremontcollege en het Dr. Mollercollege, beide klant van 'uitzendbureau' Goudgrijs, hebben momenteel geen pensionado's in dienst, maar hebben voorheen wel naar tevredenheid krassen knarren voor de klas gezet. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.