Volledig scherm
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een van de trekpleisters van de Langstraat. Het nieuwe bureau voor toerisme van de vier Langstraatgemeentes gaat proberen het gebied nog beter op de kaart te zetten. © John Schouten / PVE

Langstraat gaat voor één regionaal bureau voor toerisme

WAALWIJK/LOON OP ZAND - Waalwijk, Heusden, Loon op Zand en Dongen willen niet langer ieder voor zich het wiel uitvinden, maar samen optrekken om het toerisme in de Langstraat naar een hoger plan te tillen.

In november moet het er liggen, een plan voor één regionaal bureau voor toerisme (rbt) voor de hele Langstraat. 2018 wordt een overgangsjaar dat moet leiden tot een nieuwe samenwerkingsvorm.

Volgens woordvoerster Olga van Vugt, hebben alle vier de deelnemende gemeenten nu nog een eigen manier om het toerisme te bevorderen. “Loon op Zand heeft een eigen VVV, Heusden heeft een eigen bureau voor toerisme, Waalwijk heeft een toerisme- en uitpunt, Dongen doet nog weer anders. Het is de bedoeling dat de neuzen allemaal dezelfde kant op komen te staan.”

Waar daadwerkelijk kantoren of toeristische informatiepunten komen te staan is nog volstrekt onduidelijk, zegt Van Vugt. Wel komt er een hoofdlocatie, en is het de bedoeling dat het nieuwe rbt ook op lokaal niveau zichtbaar moet zijn. “Bij die hoofdlocatie moet je niet denken aan een plek waar veel toeristen binnenlopen of zo. Het is meer een hoofdkantoor. Daar zal wel een marketingmanager zitten, maar die zal ook veel het veld in trekken.” Dat is trouwens de bedoeling voor de meeste medewerkers, het gebied in trekken en contacten leggen met lokale organisaties en ondernemers. Het hoofdkantoor kan dus ook in een van de gemeentehuizen komen te zitten.

Uiteraard moet de nieuwe organisatie ‘slagvaardig’ zijn, en de pluspunten van De Langstraat optimaal benutten. Dat klinkt allemaal behoorlijk voorspelbaar, maar de gemeenten hebben zich onder meer laten adviseren door Richard de Bruin, directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland. “Hij heeft tien jaar kennis en de ervaring met een bureau voor toerisme voor dertien deelnemende gemeenten.”

Waalwijk, Heusden e.o.