Volledig scherm
Ook de lunchpauze wordt gevolgd volgens de tijden op het 'brugklasrooster'. © Marcel Donks

Lasergamend de weg vinden in de wereld die brugklas heet

WAALWIJK - Veel blije gezichten en enthousiaste kinderen in en rond Jongerencentrum De Tavenu. Vijftig van de in totaal 250 leerlingen uit groep 8 van acht Waalwijkse basisscholen deden mee aan het project 'Brug naar de Brugklas'.

In de belevingswereld van leerlingen van groep 8 is de stap naar de middelbare school enorm. De veilige en overzichtelijke basisschool wordt verruild voor een grotere school waar veel meer zelfstandigheid wordt gevraagd. Bovendien dient de puberteit zich aan en wordt de wereld van de jongens en meiden een stuk groter. Ook qua onderwerpen waar ze mee te maken krijgen.

‘Brug naar de Brugklas’ 

,,Denk aan groepsdruk, sexting, druk verkeer, maar ook social media”', vertelt jongerenwerker Alex van den Biggelaar van De Tavenu. Hij is een van de drijvende krachten achter ‘Brug naar de Brugklas’, een project dat in 2015 vanuit De Tavenu werd opgestart en inmiddels in meer steden in Brabant navolging krijgt. ,,Kinderen gaan in duo's letterlijk aan elkaar vastgemaakt een rooster volgen dat ze vooraf hebben ontvangen. Ze moeten zorgen dat ze op tijd in de juiste lokalen zijn, dat ze opdrachten goed uitvoeren door samen te werken en dat ze goed opletten tijdens de workshops.”

Volledig scherm
Leerlingen volgen aandachtig de verschillende workshops die verzorgd worden door professionals. © Marcel Donks

Lasergamend

Dat lasergamen is ook tijdens het project de rode draad. In een met rook gevulde grote zaal van De Tavenu moeten de leerlingen van de Pater van der Geld basisschool al lasergamend van de ene naar de andere ruimte. Daar krijgen ze van professionals van onder meer HALT, Novadic Kentron, Veilig Verkeer Nederland en Sterk Huis uitleg over onderwerpen waar ze mee te maken kunnen krijgen. ,,Wel op een positieve manier hoor. We willen kinderen hier niet bang maken voor de grote boze wereld”, zegt Van den Biggelaar.