Langeafstandzwemmer Maarten van der Weijden.
Volledig scherm
Langeafstandzwemmer Maarten van der Weijden. © ANP

Maarten van der Weijden blaast Elfstedentocht dit jaar af

WASPIK - De estafette-Elfstedentocht van Maarten van der Weijden gaat dit jaar niet door. Dat meldt de 39-jarige zwemmer uit Waspik op de website van het evenement dat eind augustus zou plaatsvinden. 

Hij heeft de beslissing moeten nemen ‘met pijn in het hart’, schrijft hij. ,,Het liefst had ik ook dit jaar veel geld opgehaald voor kankeronderzoek en -projecten. Maar eerlijk gezegd, dat voelt gewoon niet goed.” 

De afgelasting komt door het coronavirus. ,,Een virus dat verdrietig genoeg al heel veel mensen het leven heeft gekost. Voor duizenden mensen is het nu nog onzeker of zij dit zullen overleven. Het heeft ervoor gezorgd dat het leven van iedereen in ons land en in de wereld, op zijn kop staat. Dat is niet alleen nu zo. Dat zal ook deze zomer nog zo zijn. Zelfs als het virus dan hopelijk onder controle is.”

Bekende Nederlanders

Van der Weijden zou met de tocht van 28 tot 31 augustus geld ophalen voor kankeronderzoek. Ditmaal zou hij niet zelf zwemmen, zoals afgelopen jaar, maar zouden bekende en onbekende Nederlanders het water ingaan. Zij zouden elkaar aflossen om zo de 200 kilometer te completeren. 

Onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Kay van der Kooi (de man van Paulien van Deutekom) en René Froger beloofden deel te nemen. Van der Weijden wilde zich focussen op het coachen van de deelnemers. 

Van der Weijden heeft nog niet bekendgemaakt of de Elfstedentocht in estafettevorm in 2021 wellicht wel door kan gaan. Vorig jaar haalde de inwoner van Waspik ruim zes miljoen euro op met de tocht. Een jaar daarvoor maakte hij de tocht weliswaar niet af, maar zorgde Van der Weijden voor zo'n 5 miljoen euro voor het goede doen.