Volledig scherm
Beeldhouwer Richard van der Koppel, hier in 2015 aan het werk aan een beeld van Martin Jol, dat een plekje kreeg in het stadion van RKC Waalwijk. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Maker monument Merwedegijzelaars bekend: Richard van der Koppel uit Genderen

GENDEREN -  Beeldhouwer Richard van der Koppel uit Genderen mag het kunstwerk maken ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. Dat is vrijdag bekendgemaakt. De herkenning van de nabestaanden in het ontwerp gaf de doorslag, aldus de commissie.

Er waren tot voor kort nog drie regionale kunstenaars in de race. Zij waren in januari geselecteerd uit veertien aanmeldingen. 

Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars en de drie betrokken gemeenten, Altena, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam wordt een monument in drie delen opgericht voor de honderden mannen die in mei 1944 uit de drie gemeenten werden opgepakt en weggevoerd. ,,Ieder op zich een monument dat ‘af’ is”, aldus een gezamenlijke verklaring. De monumenten komen te staan in de drie gemeenten.

Wraakactie

Het oppakken en wegvoeren van de mannen was een wraakactie nadat in de nacht van 9 op 10 mei van dat jaar het verzet bij de Helsluis in Hardinxveld-Giessendam twee Duitse landwachters doodschoot. De opgepakte, veelal jonge, mannen werden naar de Vught en Amersfoort vervoerd en van daaruit naar andere concentratiekampen gebracht.

Van deze gijzelaars kwamen er 25 niet terug. Ter nagedachtenis aan de omgekomen mannen en om stil te staan bij de gijzeling, komt er nu een gezamenlijk monument. Dat moet begin mei klaar zijn.

Volledig scherm
Anja van der Starre uit Dordrecht zette zich in voor een blijvende herinnering aan de Merwedegijzelaars. © Hans Duran/NOS-United