Volledig scherm
© ANP XTRA

Materiaal voor hennepkwekerij bij controle autobedrijven in De Langstraat

updateDE LANGSTRAAT - Politie, de drie Langstraatgemeenten en netbeheerder Enexis hebben week bij zo'n twintig autobedrijven controles uitgevoerd. 

Bij een bedrijf in Drunen en bij een bedrijf in Sprang-Capelle zijn materialen aangetroffen voor een hennepkwekerij. Elders in Drunen nam de politie een alarmpistool in beslag dat niet van echt was te onderscheiden, terwijl eveneens in Drunen verlopen handelaarskentekenplaten zijn gevonden. Ook in Waalwijk, Nieuwkuijk en Loon op Zand is gecontroleerd.

Naar aanleiding van het gevonden wapen volgt een zaak. De gevonden growshop gaat volgens een gemeentewoordvoerder van Heusden leiden tot een strafzaak. Deze growshop werd gevonden in een pand nabij een van de bezochte autobedrijven. ,,Het is eigenlijk een bijvangst van de integrale controle", aldus de woordvoerder.

Niet in orde

Verder zijn verschillende boetes uitgeschreven en volgt een aantal aanschrijvingen omdat de bedrijven verschillende zaken niet op orde hadden. Wat er precies niet in de haak was kon de gemeentewoordvoerder niet zeggen.

Dat de gezamenlijke actie tegen criminaliteit en ondermijning van afgelopen week zicht richtte op autobedrijven, is volgens een woordvoerder van de gemeente Heusden niet verrassend. ,,Voertuigcriminaliteit en logistiek zijn belangrijke pijlers voor criminaliteit; vandaar.”

Al eerder controles

Een aantal van de gecontroleerde bedrijven kwam in beeld na tips van inwoners, aldus de gemeente. Andere kwamen bovendrijven na data-analyse, waarbij verschillende soorten informatie naast elkaar wordt gelegd. Een aantal onderzoeken loopt nog.

In januari 2018 controleerde Heusden al eens acht autobedrijven, waar van alles mis bleek. Het ging toen om zaken als illegale bedrijvigheid, opslag van materialen voor growshops, milieu-overtredingen en illegale bewoning door arbeidsmigranten. De bedrijven werden er destijds uit gepikt na data-analyse. Daaruit bleek dat Heusden relatief erg veel (101) autobedrijven telde, waarvan een groot aantal niet was aangesloten bij branche-organisaties, of niet adverteerde op Marktplaats en AutoScout24. ,,Dat deed de wenkbrauwen fronsen", aldus een woordvoerder toen. ,,Want dat zijn toch dé sites voor tweedehands auto's.”