Meer containers in wijken, emmertjes voor thuis en afvalcoaches: Loon móét afval beter gaan scheiden
KAATSHEUVEL - Inwoners van de gemeente Loon op Zand moeten rap beter hun afval gaan scheiden, anders lopen de kosten compleet uit de hand. De gemeente komt met een afvalplan: meer containers in de wijk, inzet van afvalcoaches én extra emmertjes voor thuis.
Honderd kilo restafval per persoon. Dat is de landelijke doelstelling. Loon op Zand zit op 175 kilo. ,,Veel te veel", zegt wethouder Jan Brekelmans. Restafval is het duurste afval om te verwerken. ,,Er zitten flinke toeslagen op.”
Toch blijven inwoners van alles bij het restafval gooien. ,,Jaarlijks gooien we 50 kilo groente, fruit- en tuinafval bij het restafval. Per persoon, dat is meer dan een miljoen kilo per jaar.” Dat moet veranderen, zegt Brekelmans. ,,De afvalstoffenheffing is nu 318 euro per jaar. Als het zo doorgaat wordt het straks het dubbele.”
Jaarlijks gooien we 50 kilo groente, fruit- en tuinafval bij het restafval. Per persoon, dat is meer dan een miljoen kilo per jaar.
Dreigen met hoge rekeningen wil de wethouder niet. ,,Zo ver is het ook nog niet. Maar we willen mensen wel bewust maken. Als er niets verandert, krijgen we een hoge rekening gepresenteerd.”
Containers in wijken
Het college van Loon op Zand stelt 120.000 euro beschikbaar. Voor meer containers voor het inzamelen van glas en textiel in wijken, de inzet van afvalcoaches en het uitdelen van kleine emmertjes aan huishoudens. ,,We willen het afval scheiden makkelijker maken. Veel mensen gooien glas of textiel bij het restafval. We hopen dat mensen het afval wel scheiden als er straks een container in de wijk op loopafstand staat.”
Extra emmertjes
De kleine emmertjes zijn bedoeld voor thuis. ,,Als je een appel schilt, gooi je de schil in het emmertje en aan het einde van de dag gooi je het emmertje leeg in de groenbak.” Niet iedereen heeft zo'n emmertje nodig om zijn afval te scheiden, weet Brekelmans. ,,Als je hem niet wilt, dan hoeft dat ook niet, maar als je er wel een wilt dan krijg je hem.” Hoe en wanneer weet de gemeente nog niet. ,,Het plan moet eerst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad en daarna moeten de emmers worden besteld.”
Milieustraat aanpassen
Afvalcoaches had de gemeente al. ,,Maar dat stond een beetje op een laag pitje.” De coaches gaan weer vaker de straat op om vuilnisbakken te controleren. ,,Wie niet goed scheidt, wordt daar op aangesproken.” Ook de milieustraat wordt ietwat aangepast. ,,Nu lopen de afvalstromen door elkaar. Het inleveren van gft en papier is gratis, als we dat apart doen, loopt het sneller door. Dan ontstaan er wellicht ook minder files.”
Want files stonden er het afgelopen jaar. Wat dat betreft helpt corona niet mee om het aantal kilo's afval te verminderen. ,,In 2020 werd er per inwoner 35 kilo ingeleverd op de milieustraat, vorig jaar is dat gestegen naar 46 kilo.”
De milieustraat is voor inwoners en niet voor bedrijven.
Los daarvan wil Loon op Zand strenger gaan kijken naar wie het afval komt dumpen. ,,De milieustraat is voor inwoners en niet voor bedrijven", zegt Brekelmand. ,,Bij een verbouwing door een aannemer moeten mensen een container voor de deur zetten zodat het afval wordt afgevoerd naar een bedrijf.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voetbalclub wil overstappen op zonne-energie, maar stroom terugleveren mag niet van Enexis
DRUNEN - Voetbalclub RKDVC is volgens energieleverancier Enexis een grootverbruiker. Van dat label wil de Drunense club dolgraag af, want voor een grootverbruiker is het een stuk lastiger om te investeren in zonnepanelen en dat is wat RKDVC zo graag wil. ,,We mogen dan niks terugleveren aan Enexis en zelf opslaan is te duur.” -
PREMIUM
Loon op Zand draait drive-in stembureau de nek om: vrijwilligers zaten de hele dag duimen te draaien
KAATSHEUVEL - Stemmen vanuit de auto. Het mag dan makkelijk en veilig zijn, inwoners van Kaatsheuvel blijken totaal niet geïnteresseerd. Na twee keer proberen, trekt Loon op Zand de stekker eruit. ,,Het opkomstpercentage op dit stembureau was 6 procent.” -
Tbs dreigt voor verdachte verkrachting 6-jarige Waalwijkse
BREDA – Een 27-jarige man uit Waalwijk moet vrezen voor tbs nu hij ervan wordt verdacht dat hij een meisje van zes heeft verkracht in zijn woonplaats. -
PREMIUM
Nee, geen ‘przewalskipaard', maar toch krakende hersens bij het Heusdens Dictee
NIEUWKUIJK - De spanning is voelbaar bij de start van het Heusdens Dictee, voorgelezen door Ina Adema, commissaris van de Koning in Brabant. Vijftien deelnemers hebben zich aangemeld. Sommigen zijn zeer ervaren, anderen wat minder en enkele maken hun debuut. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
Gratis voor abonnees
Lees de krant online
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?