Volledig scherm
Vaak zitten ze tussen hun jachtvluchten door op een paaltje op de uitkijk (Archieffoto). © Jari Peltomäki

Misschien zijn ze alweer weg, misschien niet: vijf velduilen in de duinen

Klein momentje van opwinding bij Natuurmonumenten en een paar gelukkige vogelaars; in nationaal park de Loonse en Drunense Duinen waren afgelopen week velduilen te bewonderen.

Zie je een uil overdag, in het open veld ... tien tegen één dat het een velduil is, zeker als hij het landschap afspeurend rondvliegt. Dat geluk hadden enkele vogelliefhebbers deze week in de Loonse en Drunense Duinen. In totaal werden er vijf gespot.

Volledig scherm
Overdag vliegend, typisch voor een velduil. Dit is dus geen uil uit de Loonse en Drunense Duinen. © G. Jansen

Zo zuidelijk in ons land zie je ze niet zo veel; de meeste velduilen die nog in ons land broeden doen dat op de Waddeneilanden en in mindere mate in Friesland en Groningen.

Behoorlijk reislustig

Of die velduilen die in de Loonse en Drunense Duinen gespot zijn daar vandaan komen is maar zeer de vraag, want ze zijn behoorlijk reislustig. In Nederland geringde vogels kunnen zomaar opduiken diep in Rusland. En voor hetzelfde geld zijn de huidige bezoekers in verband met koud weer en/of sneeuw komen afzakken uit het hoge noorden.

Volledig scherm
Een velduil op de uitkijk. Aan het sterk afgesleten verenpak is te zien dat deze uil al de nodige kilometers achter de rug heeft. Archieffoto Art Wittingen

De velduil is dus ook een dagjager, in tegenstelling tot onze andere uilensoorten; de ransuil, de kerkuil, de bosuil, het kleine steenuiltje en de enorme én uiterste zeldzame oehoe.

Echte opportunisten

Velduilen leven vooral van muizen. Het zijn wat dat betreft echte opportunisten. Zijn er veel muizen - zoals in het topjaar 2014 - dan kan de populatie ineens enorm groeien. Dat verschijnsel - gelijke tred houden met de muizenpopulatie - zie je ook bij andere uilen, vooral de rans- en kerkuil, maar ook bij dagroofvogels als buizerd en torenvalk.

Volledig scherm
Close-up van een velduil, kenmerkend zijn de grote gele ogen. © Vogeltrackers.nl

Locatie ... die blijft geheim

De velduil is te herkennen aan zijn gele ogen, en de lichte onderkanten van zijn vleugels, die aan de tip zwart zijn. Hij heeft wel ‘oortjes’, maar minder prominent dan de ransuil. ,,Nee, helaas hebben we er geen foto’s van”, meldt Irma de Potter van Natuurmonumenten. ,,Waar ze precies zaten, vertellen we ook niet. Dan komen daar massaal mensen naar zoeken, dan zijn ze zeker meteen weer weg.”