Volledig scherm
Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft voor de herdenking van de Holocaust een lichtmonument ontworpen bestaande uit 104.000 lichtgevende stenen. © ANP

Monument ter herinnering aan Holocaust ook in Waalwijk te zien

WAALWIJK - Een deel van het lichtmonument Levenslicht dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet ontwerpen ter herinnering aan de Holocaust, is in januari ook in Waalwijk te zien. 

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Rotterdammer Daan Roosegaarde ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een lichtmonument bestaande uit 104.000 lichtgevende stenen. De stenen staan symbool voor de 104.000 Joden, Roma en Sinti die in Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord. 

Waalwijk doet ook mee

Door de slachtoffers te kunnen herdenken in de gemeenten waar zij woonden ontwierp Roosegaarde een monument dat kan worden verplaatst. Alle stenen zullen op 16 januari eerst één groot monument vormen in Rotterdam. Vervolgens worden de stenen, samen met uv-lichtbronnen, verspreid onder de deelnemende gemeenten waar ze gedurende twee weken te zien zijn. Waalwijk doet mee aan het project omdat ook in deze gemeente mensen, om wie zij waren, zijn opgepakt en weggevoerd.  

Donker

Waar het Waalwijkse deel van het monument straks is te zien, moet nog worden bepaald. Volgens het comité kunnen de stenen binnen en buiten staan en mogen ze ook worden verplaatst. Het enige dat nodig is, is een donkere omgeving en elektriciteit.  

Daan Roosegaarde liet zich bij het ontwerpen van het monument inspireren door de Joodse traditie om steentjes op graven en Holocaust-monumenten te plaatsen. Waalwijk stelt voor deelname aan het project 2.000 euro beschikbaar. 

  1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
    video

    Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

    Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.