Volledig scherm
Burgers die zonnepanelen op het dak van hun woning leggen krijgen te maken met een hogere OZB-rekening. © Robin Hilberink

Motie D66 Waalwijk: tel zonnepanelen niet mee bij OZB-waarde huis

WAALWIJK - D66 in Waalwijk wil dat zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven vanaf volgend jaar niet meer mee tellen bij de berekening van de WOZ-waarde van een pand. Wie nu investeert in het opwekken van duurzame energie krijgt meteen een hogere OZB-rekening. D66 wil daarvan af en dient donderdagavond tijdens de gemeenteraad een motie in. 

Inwoners die bijdragen aan een goed milieu, moeten niet financieel gestraft worden, vindt D66-fractievoorzitter Sheila Schuijffel. Volgens Schuijfel heeft Waalwijk de mogelijkheid de belasting lokaal aan te passen. ,,De Tweede kamer heeft in november al een motie aangenomen om de waarde van zonnepanelen standaard buiten de OZB te houden. Het kan echter nog jaren duren voordat die wetgeving daadwerkelijk wordt ingevoerd. Op basis van een mogelijkheid in de gemeentewet kunnen wij de wet toch alvast invoeren. De gemeenten Westland en Waalre hebben dat onlangs ook gedaan.”

De gemeente Waalwijk wil in 2043 ‘klimaatneutraal’ zijn. Daar zit de gemeente nog heel ver van af. ,,Als we ons doel willen halen, hebben we dus alle medewerking van inwoners en bedrijven nodig.”