Volledig scherm
Docent Henk van Noorloos van het Willem van Oranjecollege legde het tewaterlaten van de eendjes vast. © Henk van Noorloos

Multiplex eendjes uitgezet in de Merwede als 'symbool voor een vrije geest'

WOUDRICHEM - De wereld ontdekken. Dat is het doel van Discovery Day. En dus lieten derdeklassers van het Willem van Oranje College maandag tientallen houten eendjes wegdrijven op de Boven Merwede. De vraag is of de boodschap blijft hangen.

,,Jullie maken een statement", zegt leraar Bouw Henk van Noorloos tegen een stuk of twintig leerlingen. Hij staat bij een kartonnen doos met gele multiplex eendjes. Er staat een adres op en het is de bedoeling dat die eendjes zo ver mogelijk de wijde wereld in drijven. Het eendje dat het verst komt, is goed voor een gratis etentje voor twee. In het schoolrestaurant. Voor de vinder welteverstaan.

Koude natte voeten

Het is deze druilige maandagmiddag precies 525 jaar geleden dat Columbus Amerika ontdekte. De leerlingen, met name de vrouwelijke, hebben ook een statement. ,,Wat we geleerd hebben? Dat je hier koude en natte voeten van krijgt." Ze hebben er namelijk al een ontdekkingstocht door de bagger van het Munnikenland op zitten en dat levert besmeurde fashiongympies op.

,,Waarom hebben we eigenlijk eendjes?", vraagt er eentje. ,,Waarom geen kippen? Of walvissen." Van Noorloos moet even zuchten; het is niet makkelijk pubers het grote goed van de verbeelding bij te brengen. Zijn antwoord komt erop neer dat dit nou eenmaal een duckrace is. En die staat symbool voor het zonder oogkleppen tegemoet treden van de - onbekende - wereld, net zoals Columbus dat deed. ,,Je moet niet op je bed blijven liggen", zegt hij. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.