Volledig scherm
Afgelopen juli en augustus was het te weinig dagen mooi zwemweer. Dat kostte openluchtzwembad Het Run in Drunen (te) veel omzet. © Beeld Werkt

N-Joy vraagt om helder standpunt van Heusden over subsidie aan zwembad Het Run

DRUNEN - Stichting N-Joy, exploitant van het aan de rand van een faillissement staande openluchtzwembad Het Run in Drunen, komt niet met spectaculaire plannen of koerswijzigingen. N-Joy vraagt meer één ding: vier of vijf jaar lang een gegarandeerde bijdrage van een ton van de gemeente Heusden. ,,Dan krijgen wij de tijd onze broek op te houden.

Tot nu toe is geen sprake van zo'n structurele bijdrage, waar openluchtbaden elders in Nederland volgens Mike van Koolwijk en Stanley van Damme van N-Joy nooit zonder steun draaien. N-Joy maakt nu jaarlijks de balans op en komt steeds een ton tekort. Al twee keer verstrekte Heusden een lening, die nog niet zijn terugbetaald. Vorige week trok N-Joy opnieuw aan de bel: weer dreigt een tekort en faillissement.

N-Joy wil nu stabiliteit. ,,De vraag is of Heusden het zwembad ziet als basisbehoefte en daar structureel geld voor over heeft. Toen Heusden Het Run exploiteerde, kostte dat jaarlijks 3 tot 4,5 ton. Wij doen het dus al veel goedkoper."

N-Joy zelf is ervan overtuigd de goede weg te zijn ingeslagen. ,,Ons bedrijfsplan is goed. Maar de slechte zomer heeft ons genekt." Veel keuze heeft N-Joy in de ogen van Van Koolwijk niet: ,,Je kunt het zwembad niet als een onrendabel bedrijfsonderdeel afstoten, want dan sla je de basis onder Het Run vandaan."

Maatschappelijke rol

Van Koolwijk en Van Damme vinden het jammer dat de gemeente N-Joy lijkt te zien als een puur commerciële partij. ,,We werken samen met allerlei maatschappelijke organisaties als scholen, Buurt Bestuurt, De Schroef, sportclubs. Dat wil de gemeente ook." 

Nu dreigt een faillissement. Want er zijn niet-betaalde rekeningen en vanaf nu amper inkomsten.

Van Damme en Van Koolwijk maken zichzelf geen grote verwijten. ,,We doen er alles aan. We zullen best foutjes maken, waren misschien wel eens te enthousiast, zeiden misschien wel te snel 'ja'. Maar de gemeente vroeg ons in 2015 Het Run te gaan exploiteren. Zonder ons was het bad al lang dicht geweest."

De Heusdense politiek praat 12 oktober over de situatie rond Het Run.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.