De Bloemenoordflats gaan plat voor nieuwbouw.
Volledig scherm
De Bloemenoordflats gaan plat voor nieuwbouw. © Beeld werkt

Na sloop flats verrijst nieuwbouw in glooiend park: ‘Aanwinst voor Waalwijkse wijk’

WAALWIJK - Het is een operatie van formaat. Woningcorporatie Casade hoopt nu snel met de sloop van de eerste drie Bloemenoord-flats te kunnen starten. De gemeente Waalwijk ziet het grote nieuwbouwproject als een uitgelezen kans om meteen de omgeving fors op te knappen.

De herinrichting van de openbare ruimte gaat ruim 2,7 miljoen euro kosten. Casade en de gemeente willen dit geld samen ophoesten.

Het gaat voor de gemeente Waalwijk om een bedrag van 820.000 euro, een investering waar de gemeenteraad nog wel akkoord mee moet gaan. Casade betaalt het grootste deel van de rekening.

Een echte blikvanger

Het project in Bloemenoord moet een echte blikvanger worden. De zes huidige flats met zo’n 240 woningen voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Na de sloop komt er nieuwbouw in een groene glooiende, parkachtige omgeving.

Casade staat in de startblokken om de eerste drie flats aan het Distelplein en Valeriaanstraat te laten slopen. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De procedures blijken tijdrovend. ,,Toch hopen we nu snel te kunnen starten”, aldus een woordvoerster van Casade.

Quote

Er ontstaat ook ruimte voor een park waar de gehele wijk gebruik van kan maken

Eric Daandels, Wethouder Waalwijk

Na de sloop van deze eerste drie gebouwen komen de flats aan het Larixplein en de Esdoornstraat aan de beurt. Als alles meezit, gaan die volgend jaar tegen de vlakte. In 2024 moet het hele project afgerond zijn.

Het gebied wacht een ware metamorfose. De energieneutrale appartementencomplexen krijgen een wat andere plek dan nu. Niet alleen voor een fraaier uitzicht, ook moet de ligging er voor zorgen dat de daken beter geschikt zijn voor zonnepanelen. ,,Er ontstaat ook ruimte voor een park waar de gehele wijk gebruik van kan maken”, stelt wethouder Eric Daandels.

Auto's uit het zicht

Bij de nieuwbouw moet een glooiend landschap komen, een plek waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, mensen kunnen spelen en bewegen. ,,Een aanwinst voor de wijk”, aldus Daandels. De bestaande boomgroepen blijven zo veel mogelijk staan, maar er wordt ook nieuw groen geplant. ,,En we proberen de auto’s zoveel mogelijk uit het zicht te krijgen.”

Quote

De bewoners zijn nauw bij dit plan betrokken geweest. Er is veel draagvlak. Dat is mooi om te zien

Eric Daandels, Wethouder Waalwijk

Bij het Magnoliapark en Salviapark (zoals de gebieden gaan heten) komen ook sport- en spelvoorzieningen, zoals een multisportveld. Daarnaast zijn er wandelpaden die aansluiten op het Bloemenoordplein en Akkerlanen. ,,De bewoners zijn nauw bij dit plan betrokken geweest. Er is veel draagvlak”, concludeert Daandels. ,,Dat is mooi om te zien.”

De herinrichting vergt wel een forse investering. De gemeente wil hiervoor de opbrengsten inzetten van de grondverkoop bij bedrijventerrein Haven. ,,Wij willen dat geld gebruiken om het leefklimaat in de gemeente te bevorderen. Dit is daar een goed voorbeeld van.”

  1. Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’
    PREMIUM

    Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’

    KAATSHEUVEL - ,,Schandalig dat we een extra kaartje voor in de avond moeten kopen, dat was niet de afspraak.” Bezoekers van de Efteling die voor de coronacrisis een overnachting hebben geboekt, voelen zich gedupeerd, doordat de openingstijden onverwachts zijn aangepast. Als ze in de maanden juli en augustus ’s avonds naar het park willen, moeten ze opeens een extra kaartje van 25 euro kopen.