Nergens worden zo veel dassen doodgereden als in De Heikant/Guldenberg

HAAREN - De dassenpopulatie in het werkgebied van Dassenwerkgroep Loonse en Drunense Duinen doet het goed. Het aantal neemt toe, maar er worden er nog steeds te veel doodgereden. En De Heikant/Guldenberg - nu nog gemeente Haaren - is treurig recordhouder: Nergens in Nederland worden zo veel dassen doodgereden. Alleen al in 2017 zeven stuks.

Het staat allemaal in het jaarverslag 2017. Bert van Opzeeland, coördinator van de dassenwerkgroep is een man van cijfers. In totaal zijn er dertig dassen doodgereden. Hij denkt dat hij van tien dassen niet weet dat ze in het verkeer zijn gesneuveld. En op basis van de gemiddelde levensverwachting (7 jaar) zouden er ook nog eens 27 op natuurlijke wijze gehemeld moeten zijn. Een sterfte dus van 67 stuks. Op een aantal van 182 dassen per 1 januari dit jaar. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Bert van Opzeeland inspecteert een dassenburcht. © Gert-Jan Buijs/BD

Tevreden

Quote

Zelf kwam ik er bij de gemeente niet doorheen

Bert van Opzeeland over de gemeente Haaren

Dat lijkt hartstikke veel, maar Van Opzeeland kan tevreden melden dat er per 31 december maar liefst 215 dassen rondlopen. De rekensom van Van Opzeeland is dan simpel. Als van de 182 dassen per 1 januari er 67 doodgaan, moeten er binnen een jaar 100 geboren worden om op 215 uit te komen. Prima toch? ,,Het blijft jammer van die verkeersslachtoffers. De dassenpopulatie breidt zich wel uit. Ik verwacht dat de stijgende lijn over een paar jaar afvlakt. Er komen geen 10.000 dassen in dit gebied. Ze hebben per familie al gauw 100 hectare territorium nodig."

Van Opzeeland baalt wel dat Haaren de dassendodenweg niet aanpakt. Al jarenlang in 'overleg' met de gemeente Haaren over faunavoorzieningen, schrijft hij cynisch. Hij kan niet wachten tot Haaren wordt opgedeeld. ,,Dassen gered door gemeentelijke herindeling", citeert hij een van zijn vrijwilligers. ,,Ik heb Stichting Das & Boom jaren geleden gevraagd om als professionals mee te denken, zelf kwam ik er bij de gemeente niet doorheen."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Is het de najaarschoonmaak of een voorbereiding op het voorjaar. Er wordt op de dassenburcht in ieder geval gesleept met nestmateriaal. © Gert-Jan Buijs/BD

Nieuwe gemeente

Wat Van Opzeeland betreft kan De Heikant/Guldenberg niet snel genoeg onder Heusden komen te vallen. Waarschijnlijk wordt de weg straks de nieuwe gemeentegrens, waarschijnlijk zal hij ook met de gemeente Vught moeten dealen. Maar alles beter dan Haaren. Want er waren meer dodenwegen. ,,De Udenhoutseweg en de Schoorstraat in Tilburg. De Nieuwkuijkseweg en de Honderdbunderweg in Heusden. Allemaal afgerasterd." Om maar aan te geven dat het zo ook kan.

Het goede nieuws dan: Waalwijk heeft een dassenburcht. De nieuwe Waalwijkse dassenburcht zit in het dijklichaam van het Halvezolenlijntje. Ook Vlijmen en Loon op Zand kunnen er eentje bijschrijven. 

Het bovenstaande filmpje, geschoten door werkgroeplid André Janssen, scoorde goed bij het TV-programma Vroege Vogels. Te zien is hoe de adem van slapende dassen in de vrieskou voor condenswolkjes zorgt. De video is gemaakt op een dassenburcht vlakbij De Guldenberg.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement