Volledig scherm
© Thinkstock

Niels Aussems strijdt verder tegen hondenbelasting: landelijke aandacht en 6.300 steunbetuigingen

WAALWIJK - Zijn boodschap is duidelijk. Als het aan Waalwijker Niels Aussems ligt, wordt de hondenbelasting afgeschaft, te beginnen in Noord-Brabant. Inmiddels hebben ruim 6.300 mensen zijn petitie tegen de hondenbelasting ondertekend. Aussems blijft ondertussen aandacht zoeken voor zijn actie. Zo doet hij deze maandagavond zijn verhaal bij actualiteitenrubriek EenVandaag (18.15 uur op NPO 1).

Niels Aussems steekt veel tijd en energie in zijn strijd tegen de hondenbelasting. Hij zoekt regelmatig de publiciteit,  heeft pamfletten opgehangen in de Loonse en Drunense Duinen en probeert zoveel mogelijk mensen zijn petitie te laten tekenen. Aussems, zelf hondenbezitter, hoopt op zo'n 10.000 steunbetuigingen. Deze wil hij na de provinciale verkiezingen in maart aan het nieuwe provinciebestuur aanbieden. Ook gaat hij in waarschijnlijk in de gemeenten Tilburg en Eindhoven zijn petitie overhandigen. Daar komen volgens hem de meeste steunbetuigingen vandaan.

De tarieven voor de hondenbelasting lopen nogal uiteen. Zo betalen bijvoorbeeld hondenbezitters in de gemeente Waalwijk jaarlijks 45,75 euro voor één hond, in Tilburg is dat 107,86 euro.  Diverse gemeenten heffen helemaal geen hondenbelasting. 

Aussems vindt dat de belasting niet uit te leggen valt aan de hondenbezitters. ,,Waarom geldt zo'n heffing niet voor mensen met paarden, katten of vogels.” Hij heeft er ook grote moeite mee dat in zijn ogen ,,het geld vaak niet ten goede komt aan de hond, maar in de algemene pot belandt.” Hij benadrukt ook het belang van huisdieren. ,,Zij verminderen eenzaamheid en klachten onder ouderen.”

Volledig scherm
Niels Aussems © Corné Hannink Fotografie